Νέα μέτρα για ΜμΕ. Στήριξη με ευρωπαϊκά κονδύλια, ρυθμίσεις οφειλών και φοροελαφρύνσεις.

Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη στήριξη και διευκόλυνση μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων πρόκειται να δημιουργηθούν από την Εθνική Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσω δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω του καινούργιου μεσοπρόθεσμου προγράμματος διατηρεί σειρά φοροελαφρύνσεων –με περιθώριο νέων–, ενώ έχει προαναγγελθεί και καινούργια ευνοϊκή ρύθμιση πολλών δόσεων για ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εγγυηθούν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που παρέχεται από την Εθνική Τράπεζα, βοηθώντας έτσι εταιρείες όλων των μεγεθών να αποκτήσουν πρόσβαση σε συμφέρουσα χρηματοδότηση, να αντεπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά στις επιχειρηματικές προκλήσεις που θέτει η πανδημία και να επενδύσουν στο μέλλον.

Οι πρώτες συναλλαγές στην Ελλάδα που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων υπεγράφησαν στις 24 Ιουνίου 2021, στην έδρα της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα. Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν οι κ.κ. Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Werner Hoyer, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – υπεύθυνος για την Ελλάδα, και ο Alain Godard, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων θα επιτρέψει τόσο στην Ε.Τ.Επ. όσο και στο Ε.Τα.Ε. να εγγυηθούν επιχειρηματικά δάνεια που θα παρέχονται σε εταιρείες σε όλη την Ελλάδα από την Εθνική Τράπεζα. Η συναλλαγή της Ε.Τ.Επ. περιλαμβάνει την παροχή εγγύησης υπέρ της Εθνικής Τράπεζας για ζημίες που ενδέχεται να προκύψουν σε ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 200 εκατ. ευρώ νέων δανείων προς επιχειρήσεις (εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μεγάλων επιχειρήσεων), οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία της Covid-19, αλλά θεωρούνται βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση μόχλευσης που αναλαμβάνει η Εθνική Τράπεζα προς όφελος των ΜμΕ και τις συνεισφορές των τελικών δικαιούχων από άλλες πηγές, η συναλλαγή αναμένεται να κινητοποιήσει χρηματοδοτήσεις αξίας σχεδόν 500 εκατ. ευρώ προς όφελος επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η συναλλαγή του Ε.Τα.Ε. αποτελεί απευθείας εγγύηση για δανεισμό χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 775 εκατ. ευρώ τόσο σε ΜμΕ όσο και σε εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Έτσι, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων χρηματοδότησης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της παροχής ρευστότητας, του factoring και των επενδυτικών δανείων.

Δανειακή σύμβαση με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Νέα δανειακή σύμβαση ύψους 400 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.) υπέγραψαν, επίσης, στις 23 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης και ο αντιπρόεδρος της Ε.Τ.Επ. κ. Christian Kettel Thomsen, στα νέα γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Μέσω της νέας σύμβασης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB θα προχωρήσει στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη στήριξη και διευκόλυνση μικρομεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Νέα ρύθμιση οφειλών έως 72 δόσεις

Ετοιμάζεται νέα ρύθμιση που θα τρέξει από το 2022, κατά την οποία αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία. Η οριστικοποίησή της εξαρτάται από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών εντός του Ιουλίου, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης. O αριθμός των μηνιαίων χαμηλότοκων δόσεων θα κυμανθεί από 60 έως 72 δόσεις το ανώτερο, ενώ η ρύθμιση θα είναι πακέτο για όλες τις οφειλές. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει τόσο τις οφειλές που δημιουργήθηκαν από παγωμένες δόσεις ρυθμίσεων από τον Μάρτιο του 2020 όσο και χρέη από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, θα δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στους πληττόμενους φορολογούμενους που απώλεσαν τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων μετά τον Μάρτιο του 2020 να επανενταχθούν σε αυτές. Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς την εφορία να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα βρεθούν, από το 2022, απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.

Διατήρηση και επέκταση φοροελαφρύνσεων

Παράθυρο για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις από το 2023 –και κυρίως τα έτη 2024 και 2025– αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύπτει μετά την αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας. Οι εν λόγω ελαφρύνσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο, λόγω της ρήτρας διαφυγής που επιτρέπει μόνο μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Για την ώρα, στο Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνονται γνωστά μέτρα, όπως:

• διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών,
• πάγωμα εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα,
• μείωση φορολόγησης νομικών προσώπων στο 22% από 24%,
• μείωση της προκαταβολής φόρου,
• διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος) όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά κ.λπ.

Για το έτος 2022 έχει προβλεφθεί η επέκταση των μέτρων της αναστολής πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 767 εκατ. ευρώ, και της διατήρησης της μείωσης των τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις ύψους 276 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και το έκτακτο υγειονομικό προσωπικό.