ενέργεια

Στο 80% διαμορφώνεται η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος επιχειρήσεων, όπως περιπτέρων και Mίνι Μάρκετ, σύμφωνα με τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια, παράλληλα με την προαναγγελία κινήτρων αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών και του προγράμματος «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις».

Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου

Από το φθινόπωρο «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις»

Αναλυτικότερα, βάσει του πακέτου μέτρων για την ανακούφιση από τις αυξήσεις στο ρεύμα νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, που ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Μαΐου ο πρωθυπουργός και όπως το εξειδίκευσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ισχύσουν τα εξής:

Επιδοτήσεις Μαΐου – Ιουνίου

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:
• Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.
• Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ / MWh.
• Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ / MWh.
• Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα, το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ / MWh.
• Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ / MWh προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.
• Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ / MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.
• Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Μάιο. Με το μέτρο αυτό, επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο, ενώ για τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Επιδοτήσεις φυσικού αερίου

Η κρατική επιδότηση των οικιακών τιμολογίων φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Μάιο για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να προσφέρει έκπτωση για την ίδια περίοδο ύψους 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Επίσης, θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου για τους επόμενους δύο μήνες και σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Το συνολικό ύψος της επιδότησης, για τους οικιακούς και τους επαγγελματικούς καταναλωτές φυσικού αερίου, θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Τι θα ισχύσει από τον Ιούλιο

Από την 1η Ιουλίου η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία δραστική, θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αυτές θα αποσυνδεθούν από τη χονδρική τιμή ενέργειας, που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου. «Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Συνολικά, μαζί με τις επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ» σημείωσε ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε ότι «από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε, σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού». Επίσης, γνωστοποίησε ότι έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με τη γενική διευθύντρια ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύντομα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για τη νέα θεσμική παρέμβαση.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι με τα νέα μέτρα απορροφώνται:
• Στους Ευάλωτους (ΚΟΤ), περίπου 500.000 νοικοκυριά: το 100% της αύξησης.
• Σε όλα τα Οικιακά τιμολόγια (όλες οι κατοικίες): απορρόφηση έως και του 85% της αύξησης.
• Σε 1.250.000 ΜΜΕ 82% της αύξησης.
• Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια το 90-95% της αύξησης.

Επίσης, όπως προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, σύντομα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που θα πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλαιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Επίσης το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.