Το μικρό μαγαζί στην οδό Ευρώτα, του Νέου Ψυχικού εξυπηρετεί τους περιοίκους εδώ και 15 χρόνια, από το πρωί έως αργά το βράδυ. Ο κ. Θανάσης Ντούτσης φροντίζει να έχει στο κατάστημά του, όσο πιο πολλά προϊόντα μπορεί, αλλά κυρίως, πράγματα που τον διαφοροποιούν από τα σούπερ μάρκετ.

Της Mαρίας Γεωργιάδου

Δύσκολα τα χρόνια της κρίσης

Αν και το μαγαζί του κ. Ντούτση υστερεί σε τετραγωνικά, η καλή διαρρύθμιση και τα εύχρηστα έπιπλα που έχει επιλέξει, του επιτρέπουν να έχει στο κατάστημά του μια μεγάλη ποικιλία πραγμάτων, σε ορατή θέση, χωρίς να μπερδεύουν τον καταναλωτή. Με αρκετά ψυγεία στο εξωτερικό του καταστήματος, έχει κερδίσει χώρο μέσα για ράφια με ποικίλα προϊόντα.

Το μαγαζί του ανοίγει στις 8 το πρωί και κλείνει στις 11 το βράδυ. Όπως μας είπε ο ίδιος, το ωράριο είναι μία από τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Γενικότερα, τα πράγματα στην οικονομία αυτήν τη στιγμή είναι πολύ «ζόρικα», σύμφωνα με τον κ. Ντούτση, που δεν αμφισβητεί ότι παλιά υπήρχαν πολύ καλές χρονιές και το μεροκάματο που έβγαινε ήταν πολύ καλό. «Πηγαίναμε πολύ καλά μέχρι την κρίση. Σήμερα, όμως, με το ζόρι βγαίνουν τα έξοδα, πόσο μάλλον ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Κουτσά στραβά βγαίνει κάτι, αλλά χρειάζονται πολλές ώρες για να γίνει αυτό. Κατά βάση στο μαγαζί είμαι εγώ και όποτε μπορούν με βοηθούν και οι γιοι μου», μας είπε.

Με μια πρώτη ματιά στο κατάστημα, συνειδητοποιείς ότι κυριολεκτικά έχει λίγο απ’ όλα. Στην ερώτηση, πώς έχει τόσα πολλά προϊόντα, ο κ. Ντούτσης μας εξηγεί: «Συνήθως ένα προϊόν το φέρναμε στο μαγαζί αφού το είχαν ζητήσει οι πελάτες μας. Σιγά σιγά οι πελάτες μας έμαθαν ότι φέρναμε τα πάντα, οπότε ήξεραν πως ότι χρειαστούν μπορούν να το βρουν στο μαγαζί μας. Από εκεί και πέρα και εμείς ψάχνουμε προϊόντα που θα μας διαφοροποιήσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο πηγαίνουμε και στις εκθέσεις που γίνονται και αφορούν τον κλάδο μας. Πηγαίνουμε να δούμε τα προϊόντα, μήπως φέρουμε κάτι καινούριο στο μαγαζί μας. Δηλαδή, προϊόντα που θα βρουν οι πελάτες μόνο σε εμάς και όχι στα σούπερ μάρκετ. Ψάχνουμε κάτι παραδοσιακό, κάτι διαφορετικό. Σε αυτήν την κατηγορία είναι κάποια ζυμαρικά που φέρνουμε και κάποια παξιμάδια.

«Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ. Πιστεύω ότι όλοι στον χώρο μου κοιτάμε να αντέξουμε αυτήν την οικονομική κρίση και απλά να επιβιώσουμε αυτής. Εάν συμβεί αυτό, έχει καλώς… ειδάλλως απλά κλείνεις την επιχείρηση σου».

Εμείς δεν μπορούμε να χτυπήσουμε τις τιμές των σούπερ μάρκετ και υπάρχουν πελάτες που θα γκρινιάξουν για τις τιμές. Ευτυχώς, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό να έχουμε την ίδια τιμή με το σούπερ μάρκετ». Χαριτολογώντας μας λέει πως, «όταν είναι άδειο το πορτοφόλι όλοι δυσκολεύονται… γι’ αυτό πιστεύω ότι και ο κόσμος γκρινιάζει περισσότερο».

Πάντως μεγάλη επιτυχία, όπως μας ανέφερε ο κ. Ντούτσης, έχει ένα συγκεκριμένο μέλι που φέρνει. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος σέβεται και ξεχωρίζει τα ποιοτικά προϊόντα. Γενικότερα, ο ίδιος ομολογεί πως η γειτονιά του τον στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και αυτό είναι κάτι πολύ βασικό, γιατί ειδάλλως δεν θα τα κατάφερναν. Γι’ αυτό εξάλλου και ο ίδιος θέλει να έχει πολλά προϊόντα, ώστε να εξυπηρετεί τον κόσμο, που τον στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια.