Μαρούσι

Το περίπτερο επί της οδού Μαρίνου Αντύπα, στο Μαρούσι, αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα της αγοράς, την υψηλή φορολογία, τα έξοδα και την πτωτική πορεία της κίνησης, με την κα Βαρβάρα Τάψα να μας τονίζει ότι δεν ξέρει πια αν αξίζει το κόπο να απασχολείσαι στον συγκεκριμένο τομέα.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Aπό το 2011, η κα Βαρβάρα Τάψα διαθέτει περίπτερο σε κεντρικό δρόμο στο Μαρούσι, αλλά μας εξηγεί ότι ούτε αυτό είναι πλέον αρκετό, για να αντιμετωπίσει την κρίση στην αγορά. Η κίνηση είναι παντού πεσμένη και το… λειψό πορτοφόλι των Ελλήνων είναι πια έκδηλο ακόμη και στο περίπτερο.

«Τραβάνε τα παιδάκια για να φύγουνε»

Ο κόσμος πηγαίνει πλέον και στο περίπτερο για τα απολύτως απαραίτητα, μειώνοντας τα έξοδα και, άρα, τον τζίρο για τα ίδια τα καταστήματα. «Χρόνο με τον χρόνο, η κίνηση είναι όλο και λιγότερη. Το σημείο εδώ είναι καλό για το περίπτερο και σταματάει αρκετός κόσμος, αλλά τι να το κάνεις. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά για πέταμα και το καταλαβαίνεις, όταν… τραβάνε τα παιδάκια να φύγουνε, όταν αυτά τους ζητάνε κάτι που είδανε στο περίπτερο», εξηγεί στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική».

«Πολλά τα έξοδα»

Το μεγαλύτερο ζήτημα, όμως, για όλα τα μικρά καταστήματα, όπως και τα περίπτερα, είναι τα τεράστια έξοδα που έχουν, ειδικά εν μέσω κρίσης. «Μόνο τα πάγια έξοδά μας είναι υπέρογκα. Τι να πρωτοπληρώσεις; Το ενοίκιο είναι κοντά στα 800 ευρώ, στον Δήμο δίνουμε σχεδόν 5.000 ευρώ και, αν σε αυτά προσθέσεις τον ΟΑΕΕ, τα χρήματα για έναν υπάλληλο μαζί με το ΙΚΑ του και το ρεύμα για τα ψυγεία, το ποσό είναι δύσκολο να καλυφθεί, ακόμη και στις καλές περιόδους», υποστήριξε η κ. Βαρβάρα.

Ο κόσμος δεν έχει λεφτά για πέταμα και το καταλαβαίνεις και στο περίπτερο, όπου η κίνηση είναι κάθε χρόνο και μικρότερη.

Ο φόβος των κλοπών

Όπως είδαμε και σε προηγούμενο τεύχος του περιοδικού «Mini Market & Μικρή Λιανική», η κλοπή είναι πλέον δεδομένο πρόβλημα για κάθε περιπτερά και γενικότερα για κάθε ιδιοκτήτη καταστήματος της μικρής λιανικής, με το φαινόμενο να παίρνει τεράστιες διαστάσεις. «Ζούμε μόνιμα με τον φόβο. Εμένα με έκλεψαν 6 η ώρα το πρωί, μόλις μερικά λεπτά αφού είχα ανοίξει το περίπτερο. Τέσσερα άτομα έσπασαν τα πάντα, με έριξαν στο πάτωμα κι έκλεψαν ό,τι χρήματα είχα στο ταμείο και τσιγάρα. Μέχρι και Lucozade πήραν από το ψυγείο φεύγοντας, για να πιουν. Η συνολική ζημιά ήταν κοντά στα 10.000 ευρώ, πέρα από το σοκ», μας είπε η κα Τάψα, η οποία έχει καταγράψει τα πάντα σε κάμερα ασφαλείας, αλλά «είχαν κουκούλες, οπότε η αστυνομία δεν μπορεί, ουσιαστικά, να κάνει τίποτα».

«Δύναμη» τα προϊόντα ψυγείου

Όσον αφορά τις πωλήσεις του περιπτέρου, ο λόγος γίνεται, κυρίως, για τα προϊόντα ψυγείου. «Λίγο απ’ όλα παίρνουν, αλλά μπίρες κι αναψυκτικά φεύγουν σίγουρα περισσότερο. Το ίδιο και τα τσιγάρα, αλλά από εκεί δεν βγάζουμε τίποτα».

Αλήθεια, τι κάνει η ίδια με το POS; «Το διαθέτουμε και για τσιγάρα και για κάρτες κινητής, στις οποίες, όμως, έχουμε κι εμείς την έξτρα προμήθεια των 50 λεπτών. Φυσικά, ενημερώνουμε τους πελάτες από πριν κι έχουμε κολλήσει και σχετικό χαρτάκι», μας απάντησε.

Μαρίνου Αντύπα, Μαρούσι