Σε ανάλυση DNA υποβλήθηκαν για πρώτη φορά δύο ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και η σταφίδα Vostizza, σε μια προσπάθεια να προκύψει, με μοριακές τεχνικές, ένας κώδικας που θα πιστοποιεί την προέλευση και τη γνησιότητά τους και θα τα «θωρακίζει» απέναντι σε φαινόμενα νοθείας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Απόστολο Βανταράκη, «τα συγκεκριμένα προϊόντα αποτελούν ΠΟΠ προϊόντα της Ελλάδας. Θέλουμε να δείξουμε την αξιοπιστία και την καθαρότητά τους και να τα διαφοροποιήσουμε από προϊόντα που παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυγοτάραχο παράγεται και στην Αυστραλία. Συνεπώς, μέσα από την DNA ανάλυση προσπαθούμε να κάνουμε ιχνηλασιμότητα της προέλευσης του προϊόντος. Με αυτόν τον τρόπο και τις μεθοδολογίες που έχουμε αναπτύξει, θα μπορεί να αποδειχθεί ότι το αυγοτάραχο προέρχεται από το Μεσολόγγι και η σταφίδα από το Αίγιο» σημειώνει χαρακτηριστικά».