Ποιες μάσκες προστατεύουν καλύτερα

μάσκαΜε την ευκαιρία που δίνεται, καλό είναι να πούμε και κάποιες γενικές πληροφορίες για τις υφασμάτινες μάσκες, για το ποιες παρέχουν πραγματική ασφάλεια και ποιες είναι απλώς για να αποφύγουμε το… πρόστιμο. Η υφασμάτινη μάσκα, για να κάνει τη δουλειά που πρέπει και να προστατεύσει αυτόν που τη φοράει και κυρίως τους άλλους, θα πρέπει να είναι πυκνής ύφανσης, βαμβακερή και διπλή. Μάσκες μονές με συνθετικά υλικά δεν παρέχουν σοβαρή προστασία, αν και είναι καλύτερες από το καθόλου μάσκα.

Παρομοίως και για τις ιατρικές μίας χρήσης, θα πρέπει να είναι τριπλής στρώσης, προκειμένου να προστατεύουν αποτελεσματικά. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από συστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σχετικά με τη χρήση μάσκας. Θα πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου ότι τα δύο είδη μάσκας που αναφέραμε στο κείμενο και τα οποία εμπορεύονται και τα περισσότερα μίνι μάρκετ είναι κυρίως για την προστασία των υπολοίπων και λιγότερο για την προστασία του ίδιου του ατόμου που τη φοράει. Γι’ αυτό και οι αρχές επιμένουν να φοράμε όλοι μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός. Ουσιαστικά, ο ένας προστατεύει τον άλλον κι όταν κάποιοι δεν φορούν μάσκα, αν είναι φορείς του Covid-19, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων, ακόμη και αν αυτοί φορούν μάσκα.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και με δεδομένο πως αφενός παραμένει υποχρεωτική η χρήση τους αφετέρου είναι προϊόντα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης, τα μίνι μάρκετ θα πρέπει να έχουν μάσκες στο κατάστημα, για να εξυπηρετούν την πελατεία τους.

Στην αγορά κυκλοφορούν και μάσκες με βαλβίδες, ωστόσο αυτές δεν θεωρούνται καθόλου καλή λύση, διότι προστατεύουν μεν καλύτερα τον χρήστη αλλά η εκπνοή απελευθερώνεται μέσω της βαλβίδας που έχουν αυτές οι μάσκες, οπότε μπορεί να μολυνθούν οι υπόλοιποι από κορωνοϊό ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Οι μάσκες με τις βαλβίδες έχουν την κωδική ονομασία FFP και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Η μάσκα προστασίας FFP1 χρησιμοποιείται, κυρίως, ως μάσκα προστασίας από τη σκόνη. Αποτελεί επιλογή για εργασία σε εξωτερικούς χώρους και λιγότερο ως μάσκα προστασίας από ιούς και βακτήρια. Η μάσκα Προστασίας FFP2 είναι υψηλής προστασίας. Αυτή η μάσκα προσώπου είναι μίας χρήσης κι είναι σχεδιασμένη για να φιλτράρει αποτελεσματικά ιούς, βακτήρια, σκόνη, ρύπανση και σταγονίδια. Η μάσκα προστασίας FFP3 προστατεύει τον χρήστη από τα πολύ μικρά σωματίδια του αέρα και από τα υψηλά επίπεδα σκόνης. Έχει το πιο ισχυρό φίλτρο από τις μάσκες FFP, γι’ αυτό θεωρείται μάσκα υψηλής προστασίας από ιούς και βακτήρια. Επίσης, είναι κι από τις ακριβότερες, αφού η τιμή της κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 ευρώ.

Τέλος, υπάρχει κι η προστατευτική ασπίδα προσώπου. Είναι πολύ εύχρηστη, αντιθαμβωτική και μπορεί να φορεθεί πάνω από τα γυαλιά οράσεως. Προστατεύει από μικροοργανισμούς και προσφέρει επαρκή αερισμό. Είναι κατασκευασμένη από ελαφρύ υλικό για τοποθέτηση στο κεφάλι, το οποίο επιτρέπει τη χρήση της για πολλές ώρες. Η τιμή της κυμαίνεται από 3 ευρώ και άνω.

Η απειλή του κορωνοϊού είναι εδώ και παραμένει

Δεν αγνοούμε πως υπάρχει ένα ποσοστό συμπολιτών μας που θεωρεί κάπως υπερβολική όλη αυτή την ιστορία με τις μάσκες κι αντιμετωπίζει τουλάχιστον με καχυποψία την υπόθεση της πανδημίας. Όμως, είναι γεγονός ότι ο Covid-19 είναι μία πολύ ύπουλη ασθένεια που ξεκινάει σαν ένα απλό κρυολόγημα και την ώρα που νομίζεις πως καλυτερεύεις, ξαφνικά, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική ίνωση, κοινώς βαριά πνευμονία, και άμα προλάβεις να σωθείς, πρόλαβες…

Το ποσοστό των ασθενών στο οποίο εξελίσσεται έτσι δυσάρεστα η νόσος εκτιμάται στο 20%. Ας αναλογιστούμε την περίπτωση που ο ιός θα εξαπλωνόταν σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τι θα σήμαινε η ανάγκη διασωλήνωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ας αναλογιστούμε τι θα σήμαινε για το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του καθενός από εμάς. Πέρα, λοιπόν, από την εμπορική διάσταση που έχουν οι μάσκες ως προϊόν, είναι και το βασικό «όπλο» που διαθέτουμε -και άρα αναγκαίο- για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού.

CM Makris
Ένα παράδειγμα προσαρμοστικότητας και διαχείρισης της κρίσης με «όχημα» τις υφασμάτινες μάσκες

Κάνοντας την έρευνα για τις μάσκες, συναντήσαμε και την εταιρεία CM Makris. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στην Κηφισιά και σήμερα, μεταξύ άλλων, διαθέτει στην αγορά κι υφασμάτινες μάσκες, έχοντας μάλιστα καταφέρει να συνεργάζεται με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών. Συνομιλώντας με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, κύριο Γιώργο Μακρή, μας είπε ότι η εταιρεία μέχρι πρότινος είχε ως βασική δραστηριότητα την κατασκευή κοσμημάτων τα οποία διέθετε σε τουριστικές περιοχές και Duty Free καταστήματα στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. «Οι παραγγελίες φέτος πήγαιναν καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Μέχρι που ξέσπασε η πανδημία. Τελικά, καταφέραμε να εκτελέσουμε μόλις το 10% των αρχικών παραγγελιών. Η τουριστική αγορά πραγματικά βυθίστηκε», μας είπε ο κύριος Μακρής.

«Βλέποντας πώς πηγαίνει η κατάσταση, αποφασίσαμε να μπούμε στο εμπόριο μάσκας. Έτσι, ξεκινήσαμε στα τέλη Ιουλίου. Συνεργαζόμαστε με ελληνικές βιοτεχνίες, τους δίνουμε τα σχέδια και μας ράβουν τις μάσκες. Είναι διπλές και 100% βαμβακερές», μας εξιστόρησε ο κύριος Μακρής, πράγμα που μας έδωσε την ευκαιρία να ρωτήσουμε για τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι μάσκες. «Εμείς ακούσαμε τους επιστήμονες. Πρέπει να σας πως δεν υπάρχει κάποια εγκύκλιος που να θέτει αυστηρά κάποιες προδιαγραφές. Οι γιατροί έχουν τονίσει πως οι μάσκες πρέπει να είναι βαμβακερές και διπλής όψης για να είναι πιο αποτελεσματικές. Αυτή τη σύσταση ακολουθήσαμε, προσθέτοντας επιπλέον στις μάσκες μας σχέδια για να αρέσουν περισσότερο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους», μας απάντησε ο κύριος Μακρής.

Το γεγονός πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις μάσκες επιβεβαιώνεται και από το όλο φιάσκο των μασκών που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές και προκάλεσαν αρνητικά σχόλια αλλά και πολλά γέλια στα social media για το μέγεθός τους. «Με τις μάσκες δεν μπορούμε να πούμε πως σωθήκαμε, όμως, περιορίσαμε τις απώλειες που είχαμε στον τζίρο σε μεγάλο βαθμό. Δεν ήταν μόνο τα κοσμήματα για την τουριστική αγορά. Το Πάσχα είχαμε κατασκευάσει 6.000 λαμπάδες για να τις διαθέσουμε σε μεγάλο κατάστημα… Με την καραντίνα έμειναν στην αποθήκη μας. Οι μάσκες μάς έχουν επιτρέψει να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας και να ελπίζουμε πως θα αντιστρέψουμε την κατάσταση», κατέληξε ο κύριος Μακρής. website: www.cmmakris.com