Προβλήματα για το νούμερο 1 προϊόν του μίνι μάρκετ

Προβλήματα για το Νο1 προϊόν του μίνι μάρκετ. 

Οι μπύρες αποτελούν το Νο1 προϊόν του μίνι μάρκετ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, προσφέροντας ένα μεγάλο μέρος του τζίρου τους.

Ο κλάδος όμως, λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, όπως σημειώθηκε στo πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γεν. Συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά. Αναλυτικότερα, συζητήθηκε η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνει ο κλάδος της ζυθοποιίας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19  και τα μέτρα αντιμετώπισης που είναι απαραίτητα να ληφθούν τόσο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και από την κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμος ο κλάδος την επόμενη ημέρα.

Η μείωση του κύκλου εργασιών που παρατηρήθηκε σε όλο τον κλάδο,  συνέπεια του lock-down της εστίασης,  η μικρή μετατόπιση της on trade αγοράς  προς το retail και η σταδιακή αργή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, δημιουργούν προβλήματα για τα οποία οι ζυθοποιοί κατέθεσαν αιτήματα προς τα συναρμόδια Υπουργεία για επιπλέον μέτρα στήριξης, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα εξής:

  • Άμεση μείωση ΕΦΚ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς μετά τον διπλασιασμό του 2016, πλέον είναι ο  5ος υψηλότερος στην Ευρώπη, μετά από τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Παράταση αναστολής καταβολής  ΦΠΑ και ΕΦΚ μετά τις 25/06/2020 για όλες τις επιχειρήσεις ζύθου και όχι μόνο για τις φορολογικές αποθήκες, στα πλαίσια της ισότιμης φορολογικής  αντιμετώπισης ομοειδών επιχειρήσεων.
  • Η έκπτωση 25% για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται εμπρόθεσμα και ισχύει για τις υπόλοιπες  επιχειρήσεις,  να εφαρμοστεί και για τις ζυθοποιίες, στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης φορολογουμένων από την Ελληνική κυβέρνηση.
  • Δυνατότητα ρύθμισης πληρωμών  του ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τελωνεία σε δόσεις, όπως ισχύει και στις λοιπές επιχειρήσεις ως προς τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
  • Συμψηφισμός ΕΦΚ επιστροφών και καταστροφών ληγμένων προϊόντων, καθώς λόγω του lock down στην επιτόπια αγορά θα προκύψουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων που θα έχουν λήξει στα καταστήματα εστίασης.
  • Μείωση προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος Πληγεισών Επιχειρήσεων
  • Άμεση εφαρμογή της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους προς τις ζυθοποιίες, απαραίτητη για την μείωση της γραφειοκρατίας που έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος σε καθημερινή βάση.

Τέλος, όλα τα μέλη συμφώνησαν στην επίσπευση της διαβούλευσης για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την μπύρα.