Στα τρόφιμα ξοδεύουν το 20% των χρημάτων οι Έλληνες

Ο Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), δήλωσε ότι η βιομηχανία τροφίμων δεν ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού. Στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο Γιώτης τόνισε ότι ο πληθωρισμός των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων ήταν μόλις 0,6%, εξαιρώντας το ελαιόλαδο, ενώ ο γενικός πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 5,4%.

Ο Γιώτης εξήγησε ότι οι αυξήσεις τιμών προκλήθηκαν από την άνοδο στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, με την αύξηση κόστους παραγωγής να ξεπερνά το 50%. Επίσης, σημείωσε ότι η ακρίβεια πλήττει τόσο τους καταναλωτές όσο και τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία απορρόφησε μεγάλο μέρος των αυξήσεων για να μην μετακυλήσουν στον καταναλωτή, παρόλο που τα κέρδη του κλάδου μειώθηκαν κατά 7,5% το 2022.

Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης διαφώνησε με την πρόταση του Γιώτη για μείωση του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, παρόμοιες με αυτές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και θα αρθούν όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.