Αύξηση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων

Νέα μέτρα για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ. 

Νέα μέτρα θα εφαρμοστούν από σήμερα στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που υπέγραψε ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης.

Πιο συγκεκριμένα, στα σούπερ μάρκετ η προσέλευση των καταναλωτών θα γίνεται τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού στους χώρους στάθμευσης.

Στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει απολυμαντικό για τους καταναλωτές και οι χώροι των καταστημάτων να αερίζονται με τεχνικά ή φυσικά μέσα και να απολυμαίνονται τα σημεία εναπόθεσης των προϊόντων, ταμειακών μηχανών, τερματικών σταθμών. Ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων θα γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου και οι περιβάλλοντες χώροι θα πρέπει να απολυμαίνονται και να παρέχονται στο προσωπικό εργασίας, οδηγίες για την τήρηση των κανόνων ορθών ατομικών και βιομηχανικών πρακτικών. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημα τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. ‘Αλλα μέτρα που προβλέπονται στην ίδια απόφαση είναι ότι στα επιμέρους τμήματα των σούπερ μάρκετ, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, θα αποφεύγεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα αποθέματά τους σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.