Σταϊκούρας

Υπολογίζεται πως 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες ως μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Για την πορεία του τουρισμού, ο υπουργός ανέφερε: «Είναι στο πλαίσιο του βασικού σεναρίου. Το α’ εξάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν 680 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο ήταν 800 εκατ. ευρώ και τον Αύγουστο εκτιμάται ότι είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά έσοδα από τον τουρισμό, σαφώς πολύ λιγότερα από την προηγούμενη χρονιά, τους μήνες που δεν έχουν προσμετρηθεί στο πρώτο εξάμηνο, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ και οι άνθρωποι του τουρισμού λένε ότι ο Αύγουστος κινήθηκε καλύτερα από τις εκτιμήσεις», σημείωσε ο κύριος Σταϊκούρας.

Θετική η εικόνα των εξαγωγών και τον Ιούλιο

Την ίδια ώρα θετική είναι η εικόνα που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές και τον Ιούλιο, με την άνοδο να ανέρχεται σε 9,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Ειδικότερα, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 324,8 εκατ., δηλαδή 10,1%, και ανήλθαν σε 2,88 δισ. Οι εισαγωγές κατέγραψαν, επίσης, πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε 4,45 δισ., έναντι 5,09 δισ. τον Ιούλιο του 2019 και τη μείωσή τους να ανέρχεται σε 645,8 εκατ., δηλαδή 12,7%.

Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ελλειμματικό κατά 1,561 δισ., μειωμένο ωστόσο κατά 321 εκατ., δηλαδή 17,1%, καθώς η μείωση της αξίας των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 4.446,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2020 έναντι 5.091,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 12,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 121,4 εκατ. ευρώ ή 3,2%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 121,1 εκατ. ευρώ ή 3,2%).