Στη

Στη «μάχη» των Π.Ο.Π. μπαίνει το χαλούμι. 

«Μάχη» για την κατοχύρωση του χαλουμιού συμφώνησαν να δώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος «χαλούμι», καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις για την επανεγγραφή εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τις προσπάθειες για την κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ.

«Ως προς το θέμα της κατοχύρωσης παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο Πρόεδρος.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως την επόμενη περίοδο θα επιδιωχθεί συνάντησή του με τον Επίτροπο Γεωργίας και Επίτροπο Υγείας της ΕΕ για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του φακέλου και για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε για να καταλήξει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλουμιού, και εκεί υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, «καταλήξαμε στο να παραμείνει η σημερινή ποσόστωση, αλλά να υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο».

Ερωτηθείς για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε ότι «το θέμα της κατάληξης του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Αυτές οι προτάσεις, εξήγησε, σε ορισμένες πτυχές τους δεν μας ικανοποιούσαν. Ως εκ τούτου, συνέχισε, με τη νέα Επιτροπή πάμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια επειδή υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.