Στην Ελλάδα ο τρισδιάστατος εκτυπωτής... τροφίμων

Στην Ελλάδα ο τρισδιάστατος εκτυπωτής… τροφίμων. 

Εκτυπωμένες σοκολάτες, ζυμαρικά, μπισκότα και χάμπουργκερ είναι μερικά από τα τρόφιμα, που θα μπορεί να προμηθεύεται ο Έλληνας καταναλωτής στο άμεσο μέλλον. Μπορεί στη δεκαετία του ‘80 να φάνταζε απίστευτη η ύπαρξη μιας συσκευής που εκτυπώνει βρώσιμο φαγητό, ωστόσο κάτι τέτοιο εντός του 2021 θα αποτελεί πραγματικότητα για τον Έλληνα καταναλωτή, σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ -Δήμητρα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Δημήτρη Κατσαντώνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα έχει στα εργαστήριά του τον 3D εκτυπωτή τροφίμων και βρίσκεται στη διαδικασία σταθεροποίησης των ζυμών, που θα δώσει ως συνταγές σε εταιρείες εντός του 2021, ώστε να τις χρησιμοποιήσει και να σερβίρει εκτυπωμένο φαγητό, σε εκτυπωμένες βρώσιμες συσκευασίες.

Έτσι, ένα εκτυπωμένο κάστρο ή ένα διαστημόπλοιο, μια κυψέλη ή ένας κοχλίας, που θα εμπεριέχουν μέσα όλα τα θρεπτικά συστατικά φρούτων και λαχανικών, που δεν είναι ιδιαίτερα αρεστά σε ορισμένους (π.χ. στα παιδιά), θα καταναλώνονται με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ ακόμη και ομάδες ατόμων με προβλήματα δυσφαγίας ή άλλου τύπου θα μπορούν να διευκολύνονται στην προετοιμασία των γευμάτων τους.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά και αλλάζουν την ιδέα που υπάρχει για το φαγητό και τη γαστρονομία και με δεδομένο ότι η εμφάνιση του φαγητού, αλλά και των πρώτων υλών, μετράει στην ψυχολογία του καταναλωτή.