Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις οι περισσότεροι επαγγελματίες της μικρής λιανικής, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα στην αγορά, τα οποία και αλλάζουν διαρκώς.

Σήμερα 7 Δεκεμβρίου υπολογιζόταν αρχικά η άρση του lockdown, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πλέον αναμένονται νέες πληροφορίες από την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, στην περίοδο των γιορτών. Την ίδια ώρα, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί κανονικά και πάλι στους δρόμους, αλλά και τι θα ισχύσει από τη νέα χρονιά. 

Μέχρι στιγμής, η περιορισμένη κυκλοφορία στους δρόμους και το νέο ωράριο λειτουργίας έχουν διαμορφώσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό που δε θυμίζει την κίνηση των Χριστουγέννων των προηγούμενων ετών, που ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους τζίρους και των μίνι μάρκετ. Οι επαγγελματίες αναμένουν το σταδιακό άνοιγμα τις αγοράς, προκειμένου να αποκατασταθεί η κίνηση στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Τα μικρότερα καταστήματα πάντως, όπως ψιλικατζίδικα και περίπτερα, έχουν βρεθεί σε δυσκολότερη θέση, από τα δεδομένα της δεύτερης καραντίνας. Με την κίνηση στους δρόμους να είναι μειωμένη και τον περιορισμό μετά τις 21:00, οι στάσεις για τσιγάρα και 2-3 ακόμη πραγματάκια έχουν αραιώσει αισθητά, μειώνοντας τις πωλήσεις τους. Η οικονομική κρίση δε, έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της και στο πορτοφόλι των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα και τα μίνι μάρκετ να βλέπουν τις συνέπειες.