Τα καταστήματα «γειτονιάς» στήριξε το 62% των Ελλήνων

Στήριξη από την Πολιτεία ζητούν οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής. 

Τη στήριξη της Πολιτείας ζητούν οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής, καθώς αρκετοί έχουν κλείσει αυτοβούλως τα καταστήματά τους στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστα Ιακώβου.

Η Ένωση εκπροσωπεί 600 μέλη και 1200 σημεία πωλήσεων στο νομό Θεσσαλονίκης, από τα οποία, τις τελευταίες εβδομάδες και μετά τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης που έχουν ληφθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, λειτουργούν τα 350. Κύριο αίτημα της ένωσης είναι να στηριχθεί ο κλάδος από την Πολιτεία και να γίνει αναστολή πληρωμών για κάποιους μήνες για ΦΠΑ, ΙΚΑ, ΕΦΚΑ και ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, ο τζίρος στα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών έχει πέσει στο 1/4. Περισσότερο έχουν πληγεί τα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών ειδών στα κέντρα των δήμων της Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται και η μικρότερη κινητικότητα πολιτών, ενώ ανοιχτά παραμένουν εκείνα στα περίχωρα και στις γειτονιές. Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, μέχρι τώρα τα περίπτερα και τα περισσότερα καταστήματα με είδη ψιλικών είχαν μεγαλύτερο κέρδος από τα δευτερεύοντα για αυτά είδη, όπως πατατάκια, σοκολάτες, μπισκότα και άλλα. Τώρα, επειδή ο κόσμος πηγαίνει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ για μαζικές αγορές, στα δικά τους καταστήματα καταναλώνονται κυρίως εφημερίδες, τσιγάρα και κάρτες για κινητά, τα οποία έχουν χαμηλό κέρδος.