Τον Μάιο του 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την έναρξη της αποκατάστασης της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο, ώστε σταδιακά να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναπαλαίωση του εμβληματικού ακινήτου της Θεσσαλονίκης.

Εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εκκένωση της Στοάς από τους εναπομείναντες καταστηματάρχες, ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020 ν΄ ανοίξει ανανεωμένη.

Τα παραπάνω προκύπτουν, από δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλων της «Στοάς Μοδιάνο Α.Ε.», εταιρείας των ομίλων Φάις και Notos Com, στην οποία μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 43,63% που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στο ακίνητο, έναντι ποσού 1,9 εκατ. ευρώ. Όταν ξανανοίξει, η Μοδιάνο εκτιμάται ότι θα αποτελεί υπερσύγχρονη -αν και παραδοσιακή- σκεπαστή αγορά τροφίμων και τουριστική ατραξιόν για την πόλη. 

Άμεση τοποθέτηση ικριωμάτων στήριξης στο υπόγειο λόγω στατικών προβλημάτων

Κατά τους ίδιους κύκλους, άμεσα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης ικριωμάτων στο υπόγειο της Στοάς για τη στήριξη του δαπέδου. Η παρέμβαση κρίνεται επείγουσα, καθώς το πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο κτήριο (διατηρητέο, τόσο ως ακίνητο, όσο και ως χρήση) και παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, «ανέδειξε πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα».

Το εν λόγω πόρισμα ήταν απαραίτητο, προκειμένου να προχωρήσει η οριστική τεχνική μελέτη του έργου. Η χρήση του υπογείου, μετά την αποκατάσταση του διατηρητέου, θα μείνει ως έχει (δηλαδή αποθήκη).

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία εκκένωσης του κτηρίου από τα τελευταία εμπορικά καταστήματα, που ακόμη λειτουργούν εκεί. «Κάθε μέρα φεύγει και ένα κατάστημα» τόνιζαν οι ίδιες πηγές της «Στοάς Μοδιάνο Α.Ε.», σύμφωνα με τις οποίες στους συνεπείς επιχειρηματίες κι επαγγελματίες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλουν κανονικά τα  ενοίκιά τους, «έχουμε ήδη υποσχεθεί ότι θα δοθεί το δικαίωμα της πρώτης επιλογής για να επιστρέψουν στη Στοά όταν αυτή ολοκληρωθεί», κάτι που θα γίνει βέβαια «με τους τότε όρους».

Κληθέντες να απαντήσουν αν έχουν ληφθεί κάποιες πρώτες αποφάσεις για το ύψος των ενοικίων στο νέο κτήριο και κατά πόσο αυτά θα είναι ακόμη προσιτά για τους σημερινούς ενοίκους, οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν ότι «προφανώς θα είναι υψηλότερα, καθώς θα πρόκειται για ένα εντελώς νέο κτήριο», αλλά είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, οι οποίες θα βασιστούν στις συνθήκες της αγοράς το 2020.