Τρόφιμα

Επιτακτική παρουσιάζεται η ανάγκη προστασίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τη Μακεδονία, καθώς οι παραπλανητικές πρακτικές εταιρειών από τη Βόρεια Μακεδονία που «βαφτίζουν» τα προϊόντα τους «μακεδονικά» αποτελούν πρόβλημα μείζονος σημασίας. Οι πρακτικές μάλιστα αυτές θα εξεταστούν από την Κομισιόν μετά από επείγουσα ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρίας Σπυράκη.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης και τη σχετική ανακοίνωση, «μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εφαρμογή της, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προχώρησε στην καταχώρηση του σήματος των μακεδονικών προϊόντων «Macedonia the great», που δημιούργησε προκειμένου να κατοχυρωθεί και να προβληθεί η ταυτότητα των αυθεντικών μακεδονικών προϊόντων, η οποία είναι μόνο ελληνική, ενώπιον του αρμόδιου Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO)». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η κ. Σπυράκη, «επιχειρήσεις από τη γειτονική χώρα προβαίνουν συστηματικά στη χρήση διακριτικών τίτλων ή αναφορών δήθεν προέλευσης των προϊόντων τους από τη «Μακεδονία», με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης σε επενδυτές και καταναλωτές, ως προς την ταυτότητα των προϊόντων ή ακόμη και τον σφετερισμό της γεωγραφικής προέλευσής τους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν εμπορικά το καλό όνομα που έχουν αποκτήσει διαχρονικά στην αγορά διεθνώς».

Δεδομένου, λοιπόν, του ότι οι παραπάνω πρακτικές «έχουν σοβαρότατη επίδραση και προκαλούν ανυπολόγιστη οικονομική και ηθική βλάβη σε όλους τους παραγωγούς προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, των οποίων η συνεισφορά στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντικότατη», η κ. Σπυράκη ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για τις ανωτέρω πρακτικές και σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπλάνηση των Ευρωπαίων καταναλωτών, καθώς και να προκύπτει με σαφήνεια η προέλευση των προϊόντων».