Σύνδεση Τουρισμού με ΜμΕ και καταστήματα

Την επιπλέον σύνδεση των κλάδων τουρισμού και εμπορίου και τη μεγιστοποίηση των κερδών, που θα μπορούσε να επιφέρει η αυξημένη τουριστική κίνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταστήματα, είχε ως κεντρικό άξονα η συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη και τα μέλη του προεδρείου της Συνομοσπονδίας.

Σύνδεση Τουρισμού με ΜμΕ και καταστήματαΜε βάση τα στοιχεία σχετικής ανακοίνωσης του υπουργείου Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις για την ακόμη πιο στενή σύνδεση, ώστε η αύξηση του τουρισμού να παράγει απευθείας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και της ΕΣΕΕ, που αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Στα ανοικτά κέντρα εμπορίου, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, την πρόσφατη δράση που προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ για την προώθηση της εμπορικής ταυτότητας και την τόνωση των τοπικών αγορών από τους κατά τόπους δήμους και εμπορικούς συλλόγους.
  • Στην ανανέωση και επέκταση του θεσμού της «Τιμώμενης Χώρας» σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, που ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του Υπ. Εξωτερικών και της ΕΣΕΕ, την οποία στήριξε το Υπ. Τουρισμού και παρέχει κάθε χρόνο σε επισκέπτες από διαφορετική τιμώμενη χώρα εκπτώσεις τιμών στις αγορές από τις συμμετέχουσες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
  • Στην περαιτέρω προώθηση της δράσης «Ελλάδα στο σπίτι σας» με στόχο την ενίσχυση της αγοράς τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων από τους ξένους επισκέπτες.
  • Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα των στατιστικών στοιχείων για την αποτύπωση της σημασίας του τουρισμού στην ευρύτερη εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας, και η συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού και ΕΣΕΕ. Το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ θα συνεργαστούν στενά με όλες τις επίσημες πηγές άντλησης στοιχείων, όπως και με την ΕΛΣΤΑΤ, που παρέχει αξιόπιστα διαχρονικά στατιστικά στοιχεία, με την οποία η ΕΣΕΕ έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας.