Τα εργαλεία στήριξης του λιανεμπορίου. Η μικρή λιανική δεν υπέφερε απώλεια τζίρου ανάλογη των άλλων κλάδων, όπως του τουρισμού και της εστίασης, ωστόσο η γενικότερη εικόνα και, κυρίως, οι προβλέψεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Θεωρείται βέβαιο πως πολλές επιχειρήσεις της μικρής λιανικής θα χρειαστούν βοήθεια το επόμενο διάστημα, για να καταφέρουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Του Γιάννη Αποστολόπουλου
Νέα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων
Η παγκόσμια κι εγχώρια οικονομία περνούν μία από τις χειρότερες στιγμές, αν όχι τη χειρότερη, της πρόσφατης ιστορία τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, για να αποφευχθεί ένα δεύτερο lockdown, αυτό δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό. Οι εκτιμήσεις για την αγορά λιανικής είναι δυσοίωνες, καθώς η απώλεια εισοδήματος μεγάλου τμήματος του πληθυσμού αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του τζίρου το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, ζημιά είχε ήδη προκληθεί και προτού ακόμη επιβληθεί η δεύτερη καραντίνα, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα, οπότε κι είχαν υποχρεωθεί να κλείνουν τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ. Ως αποτέλεσμα, κι εφόσον επιβεβαιωθούν κι οι εκτιμήσεις, δεν θα είναι λίγα τα μίνι μάρκετ που θα χρειαστούν οικονομική βοήθεια, για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση, θέλοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην οικονομία, προχώρησε στη θέσπιση μέτρων για τη στήριξή της που, σύμφωνα με τα σωματεία που εκπροσωπούν τον κλάδο, δεν είναι αρκετά, για εξισορροπήσουν την κατάσταση.
Μέσω ΕΣΠΑ παρέχονται εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης, που δεν πρέπει να μένουν αναξιοποίητες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, εξήγγειλε μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, πολλά εκ των οποίων αφορούν άμεσα και το λιανεμπόριο. Κατόπιν, οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κι Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προχώρησαν στην εξειδίκευση των μέτρων και τα παρουσίασαν αναλυτικά. Κάποια από αυτά απευθύνονται σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, ενώ ορισμένα αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων, κι ειδικότερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Στα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις περιλαμβάνεται κατ’ αρχάς η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Η συνολική στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις φορολογικές κι ασφαλιστικές υποχρεώσεις, παρέχεται στα φυσικά και νομικά πρόσωπα νέα παράταση, μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021, για την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών τους στις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα, για τις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί παράταση κι αναστολή είσπραξης. Το ίδιο ισχύει και για τις δόσεις ρυθμίσεων και τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής.
Επίσης, επεκτείνεται για ακόμη 6 μήνες η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και το τουριστικό πακέτο. Δηλαδή, από τις 31 Οκτωβρίου 2020 που ίσχυε αρχικά, παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου 2021.
Μείωση ενοικίων
Αρχικά, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση που αφορούσε την προαιρετική μείωση των μισθωμάτων καταστημάτων και κατοικιών για τον μήνα Οκτώβριο, ωστόσο, μετά την επιβολή του lockdown, η μείωση έγινε υποχρεωτική για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου προβλέπεται μείωση 40% του μισθώματος. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι γραπτή και να υποβληθεί από τον ιδιοκτήτη στο Taxisnet, όπου θα αναφέρονται ρητά οι μήνες που αφορούν τη μείωση ενοικίου. Φορείς της αγοράς τόνιζαν εξαρχής ότι το συγκεκριμένο μέτρο έπρεπε να είναι υποχρεωτικό κι όχι προαιρετικό, καθώς ουκ ολίγοι ιδιοκτήτες αρνούνταν να συναινέσουν σε μείωση ενοικίου.
Επίσης, προβλέπεται επιστροφή φόρου 12% του συνολικού ενοικίου στον ιδιοκτήτη. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ κι ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις προσδιορίζονται από τον Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).