Εγγυήσεις για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης

Μέσω του ΕΣΠΑ, παρέχονται εγγυήσεις νέων δανείων κεφαλαίων κίνησης για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, παρέχεται εγγύηση 80% για κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης κι επιδότηση της προμήθειας εγγύησης έως και 100% (ανάλογα με το ύψος προηγούμενων ενισχύσεων).

Προγράμματα από τις Περιφέρειες

Τα νέα μέτρα δίνουν ανάσα στην αγορά, αλλά συνδυάζονται με τα περιοριστικά μέτρα που πλήττουν τη μικρή λιανική.

Προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέχονται και από τις Περιφέρειες. Στην Κεντρική Μακεδονία δίνεται ενίσχυση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Η ενίσχυση αφορά μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, που καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€.

Πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, έχει σχεδιάσει κι η Περιφέρεια Αττικής. Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, σημείωσε ότι η επιλογή είναι εύκολη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε περιθώριο αίτησης έως τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ εκτιμάται πως ανάλογα προγράμματα θα υπάρξουν από τις Περιφέρειες και κατά το επόμενο διάστημα. Ένα άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι η παροχή κεφαλαίου κίνησης με διετή επιδότηση επιτοκίου λόγω πανδημίας COVID-19 από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αναστολή ή περιορισμό λειτουργίας, λόγω πανδημίας COVID-19, βάσει των ενεργών ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών. Με το εργαλείο αυτό παρέχεται 100% επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια, για δάνεια έως 500.000 ευρώ, που αφορούν κεφάλαιο κίνησης.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος, που αποτελεί «ανάσα» για τα καταστήματα, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή άλλων ετών.

Τα προβλήματα κι ο δύσκολος χειμώνας

Παράγοντες και φορείς της αγοράς εκτιμούν πως ναι μεν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δίνουν μια «ανάσα» στην αγορά, ωστόσο αφενός δεν επαρκούν αφετέρου «συνδυάζονται» με τα περιοριστικά μέτρα, που στερούν έσοδα από τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η χριστουγεννιάτικη περίοδος, που αποτελεί «ανάσα» για τα καταστήματα, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή άλλων ετών.

Να θυμίσουμε πως μετά την καραντίνα της άνοιξης και παρά το ότι ξαναλειτούργησε η αγορά, ο τζίρος στην περίοδο των εκπτώσεων κατέγραψε μείωση άνω του 50%. Ανάλογη είναι η εκτίμηση και για την περίοδο των Χριστουγέννων, που ευχής έργον θα είναι φυσικά να διαψευστεί, εάν κι εφόσον αρθούν τα μέτρα για την πανδημία. Η κυβέρνηση είναι βέβαιο πως αυτό επιθυμεί, κι η αγορά επίσης, όμως τα πάντα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Το σίγουρο είναι πως η Πολιτεία θα κληθεί να λάβει επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, πέραν των όσων έχει ήδη εξαγγείλει, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο «λουκέτων». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση την ανάδειξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη νέα οικονομική και τεχνολογική πραγματικότητα. Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Ιωάννη Κυριακού, τα κύρια θέματα που έθεσε αφορούσαν:

  • Συστηματοποίηση συνεργασίας ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας σε πεδία σχετικά με την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.
  • Θέματα αδειοδότησης κι εποπτείας αγοράς (π.χ. τεχνικά επαγγέλματα).
  • Προώθηση προγραμμάτων υποστήριξης των μικρών επιχειρήσεων σε θέματα διαμόρφωσης συνεργατικών σχημάτων (clusters) και στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού στη νέα προγραμματική περίοδο.
  • Στήριξη του τομέα της ελληνικής χειροτεχνίας και των σχετικών πρωτοβουλιών.
  • Επεξεργασία κι ανάδειξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρές επιχειρήσεις και στήριξη της μετάβασής τους στη νέα οικονομική και τεχνολογική πραγματικότητα (π.χ. πράσινη-ψηφιακή μετάβαση, Covid-19).