Νέα διάκριση για την εταιρεία Νηρεύς

Τα ψάρια «ενώνουν» ΑΒ Βασιλόπουλο και ΝΗΡΕΥΣ. 

Τον δρόμο της υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας για την τσιπούρα και το λαβράκι ανοίγει η συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με το WWF Ελλάς και την εταιρεία ΝΗΡΕΥΣ, μέσω της οποίας δημιουργούνται οι πρώτες πιστοποιημένες φάρμες από το πρότυπο Aquaculture Stewardship Council (ASC) στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο.

Ο Διονύσης Διονυσόπουλος, Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο. Συγκεκριμένα «το 2020 ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ψαριών που προσφέρουμε στην ελληνική κατανάλωση να προέρχεται από βιώσιμες και υπεύθυνες πηγές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εκπαιδεύουμε και τον Έλληνα καταναλωτή ο οποίος πλέον θα απαιτεί στο μέλλον προϊόντα που προέρχονται από βιώσιμες και υπεύθυνες πηγές» τόνισε ο κ. Διονυσόπουλος.

H AB Βασιλόπουλος και το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για τη βελτίωση της υπευθυνότητας των προμηθειών ψαρικών της αλυσίδας, ξεκίνησαν το 2013 την πρώτη φάση της πρωτοβουλίας που εστιάζει στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των εισαγόμενων και εγχώριων προμηθειών υδατοκαλλιέργειας της ΑΒ Βασιλόπουλος. Στην συνέχεια και σε συνεργασία με τη ΝΗΡΕΥΣ προχώρησαν στην ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την υπεύθυνη ιχθυοκαλλιέργεια τσιπούρας και λαβρακίου στην Ελλάδα.

Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας ξεκίνησε το 2016, σε συνεργασία με τη ΝΗΡΕΥΣ, για την υλοποίηση του προγράμματος «βελτίωσης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας», για την περαιτέρω βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης τριών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου της ΝΗΡΕΥΣ στο Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Ναύπακτο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε το νέο πρότυπο για τα μεσογειακά είδη από το ASC, σε συνέχεια της σύνταξης του κώδικα ορθών περιβαλλοντικά πρακτικό για τα μεσογειακά είδη της τσιπούρας και του λαβρακίου από το WWF Ελλάς και το διεθνές του δίκτυο, καθώς και πιλοτικών επισκέψεων σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας της ΝΗΡΕΥΣ στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους παραγωγούς στις χώρες της Μεσογείου.

Τον Μάρτιο, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νέου προτύπου από ανεξάρτητο φορέα για τις φάρμες της ΝΗΡΕΥΣ και αναμένεται πολύ σύντομα να είναι οι πρώτες πιστοποιημένες μονάδες από το πρότυπο Aquaculture Stewardship Council (ASC) στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.