Τέλος επιτηδεύματος για χιλιάδες επαγγελματίες

Τέλος επιτηδεύματος θα κληθούν να καταβάλουν φέτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, με το ποσό να κυμαίνεται από 500 έως 650 ευρώ, εκτός από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Το τέλος επιτηδεύματος θα επιβαρύνει όχι μόνο όσους είχαν κέρδη το 2017, αλλά και αυτούς που στη φετινή τους δήλωση θα παρουσιάσουν ζημιές ή ήταν ανενεργοί. Για τις επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:

  • 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν έδρα σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό ως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν έδρα σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%, ενώ στην περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας, το τέλος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης.

Επίσης, από το τέλος θα εξαιρεθούν όσοι ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά που δε θεωρούνται τουριστικοί προορισμοί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία από την έναρξη εργασιών και οι επιτηδευματίες που απέχουν τρία χρόνια από το έτος συνταξιοδότησής τους, το οποίο ορίζεται το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Μάθετε περισσότερα στο www.minfin.gr