Τέλος για τον Ειδικό Φόρο στο κρασί

Η ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί γνωστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Με την απόφαση της 3ης Σεπτεμβρίου 2018 οι εκπρόσωποι του κλάδου, που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ από τις αρχές του 2016, ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί, κατόρθωσαν να εισακουστούν στα ελληνικά δικαστήρια επιτυγχάνοντας το στόχο τους.

Τέλος για τον Ειδικό Φόρο στο κρασίΟ Σύνδεσμος Ελληνικού οίνου, που κίνησε τη διαδικασία μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου και έναν μικρό οινοπαραγωγό από τις Σέρρες, ανακοίνωσε ότι ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος και οι εκπρόσωποι του χώρου περίμεναν να υλοποιηθεί με πολιτική απόφαση η κατάργησή του, που είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι φορείς.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, τόνισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον Διευθυντή μας και έγκριτο νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση».

Η ανακοίνωση της ΕΔΟΑΟ

Δικαίωση για  τον αμπελοοινικό κλάδο από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί. Ήδη, το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν υποβάλει από κοινού  οι κορυφαίες οργανώσεις του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ) το 2015, και με χθεσινή απόφασή του (1734) ακύρωσε  την  απόφαση του υπουργείου Οικονομικών  (ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015) με την οποία εφαρμόστηκε ο ειδικός φόρος. Η κατάργηση ουσιαστικά του άδικου φόρου, όπως εξαρχής τον είχαν χαρακτηρίσει οι  οργανώσεις του κλάδου, είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας  στην αγορά οίνου.