Θέρμανση Με τον χειμώνα να έχει ξεκινήσει, πολλοί ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ και καταστημάτων ψιλικών προβληματίζονται για τη θέρμανση του χώρου τους. Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» έκανε μια μικρή έρευνα στην αγορά, καταγράφοντας τις νέες επιλογές και το κόστος τους.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Πλήθος επιλογών για κάθε κατάστημα

θέρμανσηΟ καλός καιρός στην Ελλάδα έχει ως πλεονέκτημα και το γεγονός ότι δεν χρειαζόμαστε θέρμανση για μεγάλο διάστημα της χρονιάς. Ειδικά φέτος, ακόμη κι ο Οκτώβριος θύμιζε περισσότερο… καλοκαίρι, παρά φθινόπωρο. Πλέον, όμως, έχουμε μπει στον Νοέμβριο, ο χειμώνας πλησιάζει και, ουσιαστικά, τα πρώτα κρύα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Έτσι, εγείρεται για τα καταστήματα και της μικρής λιανικής το ζήτημα της θέρμανσης για τους ιδιοκτήτες. Πολλά μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα επιλέγουν, και για οικονομικούς λόγους, απλές επιλογές για τη ζέστη στο κατάστημά τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και μικρές συσκευές μπορεί να αποδειχθούν αρκετές.

Στην πλειοψηφία τους, άλλωστε, αποτελούν καταστήματα μικρού μεγέθους, συχνά αντίστοιχου ενός -μεγάλου έστω- δωματίου σπιτιού. Πολλοί από εσάς θα αναζητήσετε και φέτος τέτοιου είδους λύσεις για τα καταστήματά σας και στο πλαίσιο αυτό το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» έσπευσε να φροντίσει για εσάς, κάνοντας μια πρώτη καταγραφή της αγοράς. Επισκεπτήκαμε δύο μεγάλα καταστήματα της Αττικής με επιλογές θέρμανσης, αλλά τσεκάραμε και διαδικτυακά, για να έχετε μια πρώτη εικόνα των συσκευών, και κυρίως των τιμών που «παίζουν» στην αγορά.

Ελέγξτε προσφορές κι εκπτώσεις

θέρμανσηΗ «βόλτα» μας στην αγορά κατέγραψε και μία μεγάλη γκάμα από προϊόντα που διατίθενται σε προσφορά ή με έκπτωση. Με τους καιρούς να είναι δύσκολοι, ειδικά για τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής, που συχνά «παλεύουν» όλη μέρα για το μεροκάματο, η ευκαιρία μιας μειωμένη τιμής δεν πρέπει να πάει χαμένη. Σε όλα τα καταστήματα, αλλά και διαδικτυακά, είδαμε αρκετά προϊόντα σε προσφορά ή σε έκπτωση, οπότε πριν αποφασίσετε για τη συσκευή που σας ικανοποιεί περισσότερο, αλλά ακόμη και αφού αποφασίσετε, καλό θα είναι να ελέγξετε αν σε κάποια άλλα καταστήματα υπάρχει κάποια έκπτωση που σας συμφέρει περισσότερο.

Προσοχή στη μεταφορά και την εγκατάσταση

Ένα σημείο που θα πρέπει να προσέξει κανείς κατά την αγορά μια συσκευής θέρμανσης αφορά τη μεταφορά και την εγκατάσταση ή τοποθέτησή της. Η έρευνα αγοράς που κάναμε σε μεγάλα καταστήματα έδειξε ότι στα… ψιλά γράμματα διευκρινίζεται και το γεγονός ότι το προϊόν διατίθεται με δωρεάν ή μη εγκατάσταση-τοποθέτηση στο κατάστημά σας. Κάποιες εταιρείες, μάλιστα, αναδεικνύουν περισσότερο αυτή τη λεπτομέρεια, ως ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το προϊόν. Τα περισσότερα από αυτά, βέβαια, είναι εύκολα στη χρήση και τη μεταφορά, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη από τον υποψήφιο αγοραστή. Μην ξεχνάτε, επίσης, να τσεκάρετε αν υπάρχει έξτρα χρέωση γι’ αυτή την υπηρεσία, η οποία δεν εμφανίζεται στην αρχική τιμή.

Θέρμανση και μέσω… WiFi

θέρμανσηΜε την αγορά να αναπτύσσεται διαρκώς, υπάρχουν πλέον επιλογές και στην Ελλάδα που εντάσσονται στην κατηγορία του Smarth Home. Η ιδέα ενός «έξυπνου σπιτιού» έχει γίνει η απόλυτη νέα τάση της αγοράς, με νέα έξυπνα, τεχνολογικά άρτια προϊόντα να ξεπηδούν κάθε μέρα. Με βάση την έρευνα στην αγορά, λοιπόν, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές σε συσκευές θέρμανσης, οι οποίες αναγράφουν και τη δυνατότητα σύνδεσης σε WiFi, γεγονός που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά σε καταστήματα, όπως αυτά της μικρής λιανικής.

Κόστος από… 15 έως και 2.000 ευρώ

Ανάλογα με την επιλογή του τύπου θέρμανσης που χρειάζεστε ή που αντέχετε οικονομικά, θα βρείτε στα καταστήματα μία μεγάλη ποικιλία τιμών, αφού υπάρχουν επιλογές που ξεκινούν από 15 ευρώ και άλλες που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ανά κατηγορία, καταγράψαμε τις εξής τιμές:

  • Στα αερόθερμα δωματίων, οι τιμές ξεκινούσαν από 14,99 ευρώ κι έφταναν μέχρι και 55 ευρώ
  • Στις θερμάστρες πετρελαίου, οι τιμές ξεκινούσαν από 155 ευρώ κι έφταναν μέχρι 360 ευρώ
  • Στις ηλεκτρικές θερμάστρες, οι τιμές ξεκινούσαν από 23 ευρώ κι έφταναν έως 120 ευρώ
  • Στους θερμοπομπούς οι τιμές ξεκινούσαν από 29 ευρώ κι έφταναν μέχρι 210 ευρώ
  • Στα ηλεκτρικά καλοριφέρ και τα καλοριφέρ λαδιού οι τιμές ξεκινούσαν από 57 ευρώ κι έφταναν μέχρι 165 ευρώ
  • Στα κλιματιστικά οι τιμές ήταν σαφώς υψηλότερες κι οι διακυμάνσεις μεγαλύτερες, με την αγορά να περιλαμβάνει πια και φορητές συσκευές. Οι τιμές ξεκινούσαν από 270 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 2.000 ευρώ.