Από την 1η Ιουνίου 2022 ισχύει μία νέα νομοθεσία τα πλαστικά μπουκάλια ποτών, η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, οι αλλαγές αφορούν τη διαχείριση των πλαστικών φιαλών, σε ροφήματα όπως τα αναψυκτικά. Όσα εξ αυτών διανέμονται σε μπουκάλια με PVC έχουν πλέον ένα ειδικό τέλος ανακύκλωσης 8 λεπτών.

Η επιβολή του τέλους ανακύκλωσης πάντως δεν αναμένεται να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα για τους επαγγελματίες των μίνι μάρκετ, των καταστημάτων ψιλικών και των περιπτέρων. Όπως εξήγησαν από τον ΕΟΑΝ στο  minimarketmag.gr, το τέλος των 8 λεπτών αφορά τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα μπουκάλια.

Είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν ότι περιέχουν PVC και να πληρώνουν το εν λόγω ποσό στο πλαίσιο των πωλήσεών του. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται πιο ακριβά στους επαγγελματίες της μικρής λιανικής, με την αύξηση να μην είναι λόγω… ανατιμήσεων, αλλά λόγω του πολυβινυλοχλωριδίου. Αντίστοιχα φυσικά και τα μίνι μάρκετ θα πρέπει να τα πουλάνε πιο ακριβά, με στόχο τον περιορισμό τους στα ράφια.

Από εκεί και πέρα, οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μπουκάλια με PVC θεωρούνται πιο επιβλαβή για το περιβάλλον και έτσι είναι πιθανό να αποθαρρύνουν μία μερίδα καταναλωτών που κάνει τις αγορές του με περιβαλλοντική συνείδηση, αναζητώντας «πράσινες» συσκευασίες.

Η τοποθέτησή τους στα ράφια πάντως, μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, με τις εταιρείες να είναι υποχρεωμένες για την αναγραφή της λέξης PVC στην ετικέτα και την καταβολή του τέλους ανακύκλωσης, αφού σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με πρόστιμα.