Στο 1,4 δισ. ευρώ οι ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσει η ρύθμιση για τις 72 και 120 δόσεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι «ήταν η πιο δύσκολη συζήτηση που είχαμε με τους θεσμούς. Το ότι έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας- όπως ισχύει στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο- δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν αξιολογείται. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη αυτό το πλαίσιο ρυθμίσεων. Κάναμε την πιο γενναιόδωρη εφικτή ρύθμιση έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας που πράγματι έχουν δυσκολίες εξαιτίας και της τρίτης κρίσης, να κρατήσουμε την κουλτούρα πληρωμών και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε αυτούς που ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. Εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει τον Απρίλιο».

Αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «τα νέα μέτρα δεν ταράζουν την οικονομική ισορροπία». Πρόσθεσε δε, ότι «τα επτά κοινωνικά μέτρα είναι επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ. Βρήκαμε με ασφάλεια δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να μην διαταράσσεται η αναγκαία κοινωνική ισορροπία και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος επιστρέφει στο σύνολό του στην κοινωνία, στους συνταξιούχους, δανειολήπτες, καταναλωτές, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες».

Και εξήγησε πως ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος «προέρχεται από επιπλέον φορολογικά έσοδα, 9 έως 10 δισ. ευρώ το 2022, καλύτερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις και απόρροια της καλύτερης πορείας της οικονομίας, των αυξημένων φορολογικών εσόδων εξαιτίας της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της καλής πορείας του τουρισμού, της αύξησης κατανάλωσης και εν μέρει, περίπου 15%, από την ακρίβεια».