Για δεύτερη χρονιά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Vegan Awards 2022, με μία σειρά από εταιρείες να διακρίνονται για τα vegan προϊόντα τους στην ελληνική αγορά.

Η τελετή έλαβε χώρα την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, στο StAstra RoofTop Restaurant του Radisson BluPark Hotel, με διοργανωτή την BOUSSIAS.

Για μία ακόμα φορά επιβραβεύτηκαν και αναδείχθηκαν οι σηµαντικές προόδοι στα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών που προάγουν το vegan lifestyle(δηλαδή τον τρόπο ζωής ο οποίος αποσκοπεί στον αποκλεισµό, στο µέτρο του δυνατού και του εφικτού, όλων των µορφών εκµετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα για φαγητό, ρουχισµό ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό).

Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Υπουργείων, Φορέων, Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες της Διατροφής καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες από την βιοµηχανία τροφίµων, καλλυντικών προσωπικής φροντίδας και ειδών υγιεινής, συµπληρωµάτων διατροφής, απορρυπαντικών, ρούχων και αξεσουάρ από τον ευρύτερο χώρο της µόδας, όλα µε πιστοποιήσεις vegan.

Συνολικά, διακρίθηκαν 33 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες της κατηγορίες των βραβείων.

Οιεταιρείεςοιοποίεςκατέστησαντηνυψηλότερηβαθμολογίασεολόκληρητηνενότητάπουσυμμετείχαν, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: ΒΙΟΑΓΡΟΣ, CRUDO και L’Erbolario

Τέλος η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των Grand Award, όπου το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο αναδείχθηκε Brand of the Υear και η BIOART αναδείχθηκε Company of the Year.

Χαιρετισμό στη διοργάνωση απηύθυνε η Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor – Author, CoFounder Wellness Project, στην εταιρεία BOUSSIAS, η οποία αναφέρθηκε στην ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη της αγοράς για vegan προϊόντα και υπηρεσίες: «Ο βιγκανισμός κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και στην χώρα μας. Καθώς πληθαίνει το vegan κοινό αυξάνεται και η ποικιλία vegan προϊόντων στην αγορά. Υπολογίζεται πως η παγκόσμια αγορά Vegan διατροφής θα αγγίξει τα 35,5 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 29 δισεκατομμύρια€) μέχρι το 2027. Προ τριετίας η τάση των vegan προϊόντων αφορούσε μία εξειδικευμένη μερίδα καταναλωτών. Πλέον αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Στο παγκόσμιο χάρτη οι νέοι άνθρωποι δείχνουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη, τη προστασία και τα δικαιώματα των ζώων γι αυτό ζουν μέσα σε ένα πιο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.

Αυτά τα νεανικά ηλικιακά groups έχουν διάσημους ambassadors, συνδέονται μεταξύ τους και αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στα socialmedia, διαμορφώνουν τάσεις και επηρεάζουν το καταναλωτικό κοινό. Επιπλέον η παγκόσμια στροφή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια προς την υγιεινή διατροφή και το well-being αλλά και η πανδημία έχει επηρεάζει θετικά την πορεία των vegan προϊόντων. Η παγκόσμια βιομηχανία δέχθηκε άμεσα τα μηνύματα και τα τελευταία χρόνια συντελέστηκαν μεγάλες επενδύσεις που είχαν αποτέλεσμα την είσοδο σε νέες κατηγορίες τροφίμων ενώ ενδιαφέρουσες καινοτομίες βοήθησαν στη δημιουργία πιο ποιοτικών και εύγευστων προϊόντων. Αυτή την βραδιά στην τελετή των Vegan Awards 2022 καλούμαστε να γιορτάσουμε την βράβευση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που συνθέτουν την Vegan και την VeganFriendly αγορά η οποία βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη και στη χώρα μας και υποστηρίζεται από μεγάλες πολυεθνικές αλλά και εγχώριες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και παραγωγούς κάποιοι από αυτούς με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό».

Η Ελένη Πρίφτη, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Χημικός, MSc, PhDc/Health Coach, έστειλε το δικό της μήνυμα στους νικητές της βραδιάς και ανέφερε χαρακτηριστικά για τον θεσμό των VeganAwards: «Τα Vegan Awards κατάφεραν και φέτος να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα καλύτερα βίγκαν προϊόντα και υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν την βίγκαν επιχειρηματικότητα και δίνουν κίνητρο σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των φετινών νικητών. Ως θεσμός, τα Vegan Awards μας πήγαν και φέτος ένα βημα πιο κοντά σε μια αγορά που σέβεται τα ζώα, τον άνθρωπο και τον πλανήτη μας».

Παρουσιάστρια της όμορφης βραδιάς ήταν η Τάνια Τρύπη, ηθοποιός και ακτιβίστρια.

Χορηγοί στη τελετή απονομής των Vegan Awards 22 ήταν το VEGANINSIDEτο σύγχρονο και καινοτόμο ελληνικό πρότυπο πιστοποίησης και το ΕβΛΟΓΗΜΕΝΟ νηστίσιμο, το brand, που δίνει ευλογημένες λύσεις σε όσους, για λόγους υγείας ή στάσης ζωής, έχουν αποκλείσει το τυρί από τη διατροφή τους.

Υποστηρικτής της τελετής απονομής των Vegan Awards 22 ήταν η Vegan by Letrina, πιστοποίηση με σεβασμό στις διατροφικές προτιμήσεις των καταναλωτών.

Χορηγοί Επικοινωνίας των Vegan Awards 22 ήταν το περιοδικό Greek Vegan, αλλά και οι Greek Vegans, Vegans Times, Greek Vegan Guide Greece, Greek Vegan, Vegan Home και το Food Reporter και το ΣΕΛΦ ΣΕΡΒΙΣ.