Βίαιες αντιδράσεις για την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας

Την έντονη αντίδραση των πολιτών της Αυστραλίας, προκάλεσε η εφαρμογή του μέτρου για την απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα λιανικής της χώρας.

Ένας πελάτης φέρεται ότι έπιασε από τον λαιμό έναν υπάλληλο καταστήματος και ένας άλλος αποκάλεσε υπάλληλο καταστήματος «απόβρασμα της κοινωνίας και κλέφτη», ενώ σύμφωνα με σχετική έρευνα περίπου το 40% των υπαλλήλων αντιμετώπισε αντίστοιχες βίαιες αντιδράσεις όταν ανέφερε το νέο κόστος για τις σακούλες., όπως μεταδίδει το BBC.

Η Αυστραλία αποφάσισε με νόμο, να απαγορεύσει πλήρως τη χρήση πλαστικής σακούλας στο πλαίσιο σχεδίου προστασίας του περιβάλλοντος που εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο, με τους λιανέμπορους σε έξι αυστραλιανές πολιτείες να βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα σε περίπτωση που δεν θα συμμορφώνονται.

Περισσότερες από 60 χώρες έχουν εφαρμόσει παρόμοια μέτρα και χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, καθώς το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εκτιμά ότι έως και πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μιας χρήσης καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Έτσι, η αυστραλιανή αλυσίδα καταστημάτων Woolworths εισήγαγε την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας από τις 20 Ιουνίου και προσφέρει επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες έναντι 15 σεντς. Όμως, η οργή των πελατών υποχρέωσε την επιχείρηση να αλλάξει την πολιτική της και να προσφέρει δωρεάν τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες από τις 8 Ιουλίου.

Το συνδικάτο των εμπορουπαλλήλων μάλιστα, κάλεσε τους πελάτες να αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους με σεβασμό, αφού σε έρευνά του διαπιστώθηκε, ότι από τους 132 ερωτηθέντες υπαλλήλους, οι 57 είχαν αντιμετωπίσει βίαιη αντίδραση από πελάτες λόγω της απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που κάνει έκκληση για οριστική κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2022.