Οι αγορές τροφίμων των καταναλωτών επηρεάζονται άμεσα από τον αντίκτυπο που αυτά έχουν στην υγεία τους, αλλά και το περιβάλλον, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Index της Tetra Pak για τις καταναλωτικές συνήθειες. Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την Ipsos και συμπεριέλαβε 5.000 διαδικτυακές συνεντεύξεις σε 10 χώρες.

Οι «climatarians», όπως είναι γνωστοί οι περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες για να προστατεύσουν τον πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα της Tetra Pak, δείχνει ότι το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα υγιεινά προϊόντα δεν θα πρέπει να βλάπτουν το περιβάλλον, ενώ το 54% είναι πρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη για τον πλανήτη και να αλλάξει τη διατροφή του για να συμβάλει σε έναν πιο βιώσιμο κόσμο.

Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται στον αυξανόμενο αριθμό των καταναλωτών που μειώνουν συνειδητά την ποσότητα κρέατος που τρώνε, γνωστοί ως «flexitarians», με σχεδόν τους μισούς ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι μειώνουν ή αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση κρέατος. Το 56% των ερωτηθέντων αναφέρεται σε λόγους υγείας ως βασικό παράγοντα για την υιοθέτηση μιας ευέλικτης, χορτοφαγικής ή vegan διατροφής, αλλά πάνω από το 1/3 (36%) δήλωσε ως βασικό κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος.

Η έρευνα υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ευκολία δεν είναι πλέον το κύριο μέλημα των καταναλωτών, αφού το 70% των ερωτηθέντων θα θυσίαζε την ευκολία για πιο υγιεινές επιλογές, παρά το αυξημένο κόστος ζωής.

Η τάση των «climatarians» αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και περισσότερο αισθητές, με τους καταναλωτές να αναζητούν και να αναμένουν από τις εταιρίες παραγωγής τροφίμων υγιεινά και βιώσιμα προϊόντα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέες καινοτομίες στον τομέα τροφίμων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παροχή προϊόντων που δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και βιώσιμα αφού συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με την έρευνα οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν καινοτομίες που βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και τρεφόμαστε, με το 62% να πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.