Το Μικρό μίνι μάρκετ επί της οδού Ηρακλέους 26 στον Νέο Κόσμο δεν ξεχωρίζει ούτε
για το μέγεθός του, ούτε για την εξωτερική του εμφάνιση. Αξίζει όμως την προσοχή όλων, αφού απέδειξε στην πράξη ότι διαθέτει… μεγάλη καρδιά.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, η Ελλάδα έζησε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της, με τις πυρκαγιές στην Κινέτα, στον Μαραθώνα, στη Ραφήνα και τις τριγύρω περιοχές να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις γης και αναρίθμητα σπίτια και εξοχικές κατοικίες, αλλά το σημαντικότερο όλων, να στερούν τη ζωή σε τουλάχιστον 99 συμπατριώτες μας. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πολλοί Έλληνες και πλήθος επιχειρήσεων απέδειξαν την ανθρωπιά τους και την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα των φονικών πυρκαγιών. Ανάμεσά τους και ένα μικρό μίνι μάρκετ με… μεγάλη καρδιά.

Ως πρώην παιδαγωγός και ενεργή εθελόντρια, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος κα Σπυριδούλα Πουλιάση δεν θα μπορούσε να μη συνδράμει και αυτή με τη σειρά της στον «αγώνα» για την επιβίωση που έδιναν τόσες και τόσες οικογένειες σε εκείνες τις περιοχές. Στο πλευρό της, όμως, βρέθηκε και αρκετός ακόμη κόσμος. «Από την πρώτη στιγμή αποφάσισα να βοηθήσω προσωπικά με όποιον τρόπο μπορούσα και είχα σκοπό να πάω η ίδια να προσφέρω κάποια αναγκαία πράγματα στα σχετικά σημεία. Σκέφτηκα, όμως, ότι με βάση το μίνι μάρκετ θα μπορούσα να προσκαλέσω και όποιον άλλον το επιθυμούσε, αλλά δεν ήξερε πού να απευθυνθεί ή δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο κοντά του», μας εξήγησε η κα Πουλιάση.

«Συγκεντρώσαμε περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε και τα παραδώσαμε στο Μάτι και στη Νέα Μάκρη. Η διαδρομή έμοιαζε πραγματικά με τοπίο πολέμου. Κατεστραμμένα σπίτια, καμένα δέντρα και μαύρο παντού».

Ένα μίνι μάρκετ, 50 άνθρωποι, δεκάδες κούτες

«Η σκέψη μου έγινε πράξη μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook, αλλά και ενημερώνοντας φίλους και πελάτες για την ιδέα της συλλογής των απαραίτητων πραγμάτων για τα θύματα της φωτιάς. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμουν. Μπορεί και πάνω από 50 άνθρωποι να βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο μίνι μάρκετ, για να συνδράμουν ό,τι μπορούσαν, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουμε σχεδόν 30 κούτες και σακούλες με κάθε λογής αντικείμενα, χρήσιμα για τον κόσμο που τα είχε ανάγκη», σημείωσε η ιδιοκτήτρια του καταστήματος. Η αλήθεια είναι ότι, όλες αυτές τις ημέρες και σε ολόκληρη την Ελλάδα, ήταν χιλιάδες οι άνθρωποι που ευαισθητοποιήθηκαν και έσπευσαν να βοηθήσουν. Αλλά όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι. Από ένα κατάστημα, κάποιους ανθρώπους και μερικές κούτες με είδη πρώτη ανάγκης.

Όπως μας είπε η κα Πουλιάση, το μίνι μάρκετ επί της οδού Ηρακλέους συγκέντρωσε 5 κούτες με φάρμακα, αντικουνουπικά, γάζες και γάντια, 4 κούτες με είδη υγιεινής και χαρτικά, 2 κούτες με πλαστικά είδη (πιάτα, ποτήρια κ.λπ.), 2 κούτες με μπαταρίες, φακούς, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σφουγγάρια, 2 κούτες παπούτσια παιδικά και ενηλίκων, 4 σακούλες ρούχα κυρίως για παιδιά, 2 κούτες τρόφιμα, 1 κούτα τροφές για ζώα, 6 εξάδες νερά, καθώς και 50 χαρτόκουτα προς συσκευασία, ενώ στη συνέχεια προσφέρθηκαν και αρκετά βιβλία για τα θύματα των πυρκαγιών.