Οι εταιρείες στο κανάλι των αλλαντικών

Ο επαγγελματίας της μικρής λιανικής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από μια μεγάλη γκάμα εταιρειών τα προϊόντα αλλαντικών που θα τοποθετήσει στην επιχείρησή του. Από τους κορυφαίους «παίκτες» της αγοράς μέχρι και τις πιο μικρές παραδοσιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η προσφορά προϊόντων είναι μεγάλη, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής με βάση τις ανάγκες κάθε… ραφιού σε μίνι μάρκετ, παντοπωλεία κι άλλα καταστήματα της μικρής λιανικής. Ακολουθούν ενδεικτικά μεγάλες και μικρότερες αλλαντοβιομηχανίες της εγχώριας αγοράς.

Creta Farms

Η εταιρεία Creta Farms ιδρύθηκε από τον Στυλιανό Δομαζάκη, το 1970, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη οργανωμένη μονάδα παραγωγής χοιρινού κρέατος, μεγαλώνοντας τα δικά του ζώα, στη δική του φάρμα. Στη συνέχεια, τη διοίκηση ανέλαβαν οι σημερινοί ιδιοκτήτες, τα αδέλφια Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Από τότε μέχρι τώρα, που η επιχείρηση έχει μεγαλώσει και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, λανσάροντας στην αγορά προϊόντα αλλαντικών με βάση το ελαιόλαδο αλλά κι άλλους κωδικούς που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις, η Creta Farms παράγει αγνά, υψηλής ποιότητας και γεύσης προϊόντα, που βασίζονται στη μεσογειακή κρητική διατροφή, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία. Όσον αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες της εταιρείας, τα αλλαντικά συνεχίζουν να είναι η βασική πηγή δραστηριοποίησης κι εσόδων, αλλά, μέσα στην κρίση, η εταιρεία εισήγαγε επιτυχημένα δύο νέα προϊόντα (Κρέας Εν Ελλάδι, Αλλαντικά ΧΩΡΙΣ), τα οποία απέφεραν θετικά αποτελέσματα κι ενδυνάμωσαν τη θέση της εταιρείας σε υπάρχουσες και νέες αγορές.

Πίνδος

Ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος, ο μεγαλύτερος Συνεταιρισμός στην Ελληνική Πτηνοτροφία, από το 1958 διαγράφει σημαντική πορεία στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά. Πάνω από 500 συνεταίροι – μέλη – παραγωγοί εκτρέφουν κοτόπουλα από το 1958. Ο Συνεταιρισμός απασχολεί 900 περίπου εργαζομένους σε κάθε στάδιο παραγωγής κι επεξεργασίας των προϊόντων, διαθέτει ελεγχόμενες και σύγχρονες εγκαταστάσεις που λειτουργούν με τεχνολογία νέας γενιάς και χρησιμοποιεί τροφές υγιεινές και μη μεταλλαγμένες, τις οποίες εξασφαλίζει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με ξένους οίκους. Ο Συνεταιρισμός προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό, εκτός από κοτόπουλο, και αλλαντικά από 100% φρέσκο ορεινό κοτόπουλο, χωρίς γλουτένη σε πολλές γεύσεις (Φιλέτο καπνιστό, Παριζάκι, Λουκάνικα Φρανκφούρτης, Λουκάνικα κοκτέιλ, Ηot dog, Σαλάμι πικάντικο κοτόπουλου καθώς και το χωριάτικο λουκάνικο Πίνδος).

Υφαντής

Η εταιρεία Υφαντής ξεκίνησε τη δράση της το 1980 και από το 1992 παράγει τα προϊόντα της στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις στο Μοσχάτο, έκτασης 15.000τ.μ. Ο όμιλος απασχολεί 300 άτομα μόνιμο προσωπικό στον Δήμο Κηφισιάς Αττικής και συνολικά 1.000 άτομα. Σήμερα, ο Όμιλος Υφαντής παράγει πάνω από 500 προϊόντα υψηλής ποιότητας και δραστηριοποιείται σε πέντε τομείς: επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, κατεψυγμένα τρόφιμα (κατεψυγμένα λαχανικά, hamburger, pizza, έτοιμα γεύματα και πολλά άλλα), ελληνικές παραδοσιακές σαλάτες, τυρί φέτα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Έχει πετύχει να δημιουργήσει προϊόντα που έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο και διατηρεί υψηλό επίπεδο ποιότητας και τεχνογνωσίας, δίνοντας έμφαση στο λανσάρισμα καινοτόμων προϊόντων.

Νίκας

Η εταιρεία Νίκας αποτελεί μια από τις πιο γνωστές εταιρείες στον τομέα των αλλαντικών και ξεκίνησε τη δράση της το 1966 παράγοντας προϊόντα καλής ποιότητας. Το 1972 λάνσαρε το πρώτο παριζάκι στην ελληνική αγορά κι αλλαντικά σε τετράγωνο σχήμα για τοστ. Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρεία παρασκεύασε το χωριάτικο σε μικρό λουκανικάκι «μπουκιά» και το φιλέτο γαλοπούλας σε αλλαντικό. Από το 2016 όλα τα αλλαντικά Νίκας γίνονται χωρίς γλουτένη, ειδικά σχεδιασμένα για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά και για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Το 2017 από τη συνεργασία της Nίκας με την εταιρεία Νιτσιάκος δημιουργείται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη σειρά αλλαντικών με κρέας από 100% φρέσκο κοτόπουλο Ιωαννίνων Νιτσιάκος.

Αμβροσία

Η εταιρεία Αμβροσία ιδρύθηκε το 1991, ως επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας παραγωγής αλλαντικών, ΕΔΕΣΜΑ, στον χώρο παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών. Το 1994 απέκτησε το δικό της υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην ΒΙ. ΠΕ.Θ. Το 1998 ολοκληρώθηκε η πρώτη επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας, ενώ το 2008 ολοκληρώθηκε η τωρινή τους μορφή. Οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα παραγωγής ανανεώνονται διαρκώς, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία, τον αυτοματισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας και, σαφώς, την άριστη ποιότητα των προϊόντων. Σήμερα η Αμβροσία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των έτοιμων σαλατών και φαγητών. Υπέρμαχος της παράδοσης, εξελίσσει τις διαδικασίες παραγωγής και τα προϊόντα της, αξιοποιώντας τη γνώση που προκύπτει από την εμπειρία αλλά και τις νέες ιδέες που επεξεργάζονται και υλοποιούν τα στελέχη της. Το βασικό μέλημα της εταιρείας είναι να προσφέρει στον καταναλωτή μια ποικιλία από νόστιμα κι ασφαλή προϊόντα που θα συμπληρώνουν το καθημερινό ή το εορταστικό τραπέζι. Από τα πρώτα βήματά της προσανατολίστηκε στις παραδοσιακές συνταγές, που βασίζονται σε πατροπαράδοτους τρόπους παρασκευής.

Τσιανάβας

Από τη δεκαετία του ’90, η οικογένεια Τσιανάβα δραστηριοποιείται στην παραγωγή χωριάτικων λουκάνικων και παραδοσιακών αλλαντικών στην περιοχή της Καρδίτσας. Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, η βιοτεχνία το 2008 μετεγκαταστάθηκε σε έναν σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο 1.500τ.μ., στους Σοφάδες Καρδίτσας. Έκτοτε, η αλλαντοποιία Τσιανάβας επενδύει τόσο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και στο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό της. Επενδύει, παράλληλα, στην έρευνα για ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας κι αναγνωρισμένης ταυτότητας.
Σήμερα, δυο δεκαετίες μετά, συνεχίζει την πορεία της, παράγοντας υψηλής ποιότητας λουκάνικα κι αλλαντικά, εμπνευσμένα από την παράδοση.

Πατεράκης

Η εταιρεία Πατεράκη Α.Ε είναι μια κρητική οικογενειακή επιχείρηση, που ασχολείται με την επεξεργασία, τυποποίηση κι εμπορία νωπών, κατεψυγμένων κρεάτων και παρασκευασμάτων.
Έχοντας ως έμπνευση την κρητική παράδοση, δημιουργεί τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Η οικογενειακή της μορφή της επιτρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής, της επεξεργασίας και της τυποποίησης των προϊόντων που παράγει. Σήμερα, διατηρεί νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις κι εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ποιότητας HACCP και ISO 22000 για την ασφάλεια των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Διαθέτοντας άρτια καταρτισμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Ενδεικτικός πίνακας – Υπάρχουν πολλές ακόμη εταιρείες στο χώρο.