Οι εταιρείες στον κλάδο των αναψυκτικών

Η παγκόσμια στροφή προς πιο υγιεινές επιλογές έχει μεταβάλει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της αγοράς, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα νέα δεδομένα. Πέρα από τους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς, υπάρχουν κι αρκετές μικρότερες επιχειρήσεις που διαμορφώνουν σήμερα την εικόνα του κλάδου. Ενδεικτικά σημειώνονται παρακάτω κάποιες εξ αυτών.

ΕΨΑ

Η ΕΨΑ από το 1924 συνεχίζει αδιάκοπα και με μεγάλη επιτυχία την πορεία της στην ελληνική αγορά. Οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που βρίσκονται στην Αγριά, ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριουδάκι του Πηλίου, περιλαμβάνουν τον χώρο παραγωγής, τις αποθήκες και τα γραφεία και καταλαμβάνουν έκταση 24 στρεμμάτων.

Το εργοστάσιο αποτελεί πραγματικό στολίδι της περιοχής, αφού πρόκειται για ένα παραδοσιακό κτήριο που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Ωστόσο, η παράδοση αφορά μόνο τη γεύση και την αρχιτεκτονική, αφού εσωτερικά το εργοστάσιο έχει εκσυγχρονιστεί και διαθέτει πια δυο γραμμές παραγωγής, μια για τις γυάλινες και τις πλαστικές φιάλες ΡΕΤ και μια για τα κουτιά αλουμινίου. Η ΕΨΑ αποτελεί όμως και παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση. Η πορεία των 94 ετών έντονης παρουσίας, κυρίως στη Μαγνησία, «έδεσε» το προϊόν με την περιοχή. Ήταν γνωστή ως ένα τοπικό προϊόν, το οποίο το έφερναν στην Αθήνα ως δώρο στους γνωστούς τους οι επισκέπτες από το Πήλιο, αλλά σήμερα έχει καταφέρει να κερδίσει τη δική του θέση στα ράφια των σούπερ και μίνι μάρκετ, αλλά κι όλων των σημείων της μικρής λιανικής ανά την Ελλάδα.

Λουξ

Η ιστορία της Λουξ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν στη συμβολή των οδών Παντοκράτορος και Ηλείας, πίσω από τον ομώνυμο ιστορικό ναό που υπάρχει ακόμα σήμερα, στο κέντρο της παλιάς πόλης της Πάτρας, ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας ίδρυσε τη «λουξ». Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που αρχικά παρήγε πορτοκαλάδα, λεμονάδα και γκαζόζα. Με βάση την ποιότητα των προϊόντων της, όμως, η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσεται μέσα στην ελληνική αγορά, φθάνοντας να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της.

Σήμερα η Λουξ είναι η μόνη ελληνική εταιρεία αναψυκτικών και χυμών με πλήρως καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής. Η εταιρεία διαθέτει τρεις ιδιόκτητες υπερσύγχρονες μονάδες στην Πελοπόννησο, που εκτείνονται σε συνολική έκταση 33.000τ.μ., για την παραγωγή και διανομή των προϊόντων της (Κεφαλόβρυσο, Σαραβάλι Πατρών) και την καθετοποιημένη παραγωγή της συσκευασίας P.E.T. (Αίγιο). Από το 2007, έχει υλοποιήσει επενδύσεις σε κτηριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση αποκλειστικά δικών της κεφαλαίων, χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Για τη διετία 2018-2019 έχει ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός νέου επενδυτικού πλάνου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

IBS

Η εταιρεία IBS ΑΕ ιδρύθηκε το 1973 κι αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών φιαλών και preforms για τρόφιμα στην Ελλάδα. Από το 1975 ξεκίνησε και η δραστηριοποίησή της στην εμφιάλωση και διανομή αναψυκτικών. Η IBS διαθέτει σήμερα ένα σύγχρονο εργοστάσιο, συνολικής έκτασης 10.000τ.μ., που εδρεύει στους πρόποδες της Πάρνηθας, στον δήμο Αχαρνών Αττικής. Εκεί παράγεται και το κορυφαίο brand της στα αναψυκτικά, το Frutop. Η εταιρεία διαθέτει πολλούς διαφορετικούς και καινοτόμους κωδικούς, με διαφορετικές γεύσεις, κι έχει πιστοποιηθεί από την TÜV Rheinland Group, για την εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης, σύμφωνα με τα Πρότυπα: ISO 9001:2000, ISO 22000:2005 και ISO 14001.

Coca Cola

Η Coca Cola "ρίχνει" λεφτά στο ΣχηματάριΑπό το 1969, βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλη τη χώρα, παράγοντας και διανέμοντας ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο προϊόντων ποιότητας, με 553.497 εκατ. λίτρα προϊόντος σε πωλήσεις. Η εταιρεία παράγει τα προϊόντα στις εγκαταστάσεις της ανά την Ελλάδα και διαθέτει στην ελληνική αγορά, μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο πωλήσεων στη χώρα, 15 μάρκες και συνολικά περισσότερα από 200 διαφορετικά προϊόντα και συσκευασίες υψηλής ποιότητας στους Έλληνες καταναλωτές. Ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα είναι τα σήματα της Τhe Coca Cola Company (Coca Cola, Fanta, Sprite, FUZETEA, PowerAde, Adez και τα mixers Schweppes) και προϊόντα που έχει αναπτύξει και παράγει στην Ελλάδα, όπως η Amita, η Amita Motion, το Frulite και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ.

Το χαρτοφυλάκιό της στην ελληνική αγορά συμπληρώνεται με τα snack TSAKIRIS και τη διανομή του ενεργειακού ποτού Monster, του καφέ Lavazza και των αλκοολούχων ποτών των εταιρειών The Edrington, Ισιδώρου Αρβανίτου, Brown-Forman και Gruppo Campari.

PEPSICO HBH

Στον κλάδο των αναψυκτικών δραστηριοποιείται, επίσης, κι η PepsiCo-HBH που προσφέρει μία ευρέως αναγνωρισμένη γκάμα μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικά, ανθρακούχα και μη (Pepsi, 7UP & ΗΒΗ), κρύο τσάι (Lipton), χυμούς ΗΒΗ, ισοτονικά (Gatorade) κι ενεργειακά ποτά (Rock Star).

Η εταιρεία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στα αναψυκτικά, με παρουσία δεκαετιών στην Ελλάδα.

GREEN COLA

green cola hellasΑποτελεί μια σχετικά νέα εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του αναψυκτικού, συνεχίζοντας την πορεία της Ένωσης Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών, η οποία μετρά πάνω από μισό αιώνα στην παραγωγή αεριούχων ποτών. Το 2012 λάνσαρε το πρώτο αναψυκτικό τύπου cola που μετέβαλε τα δεδομένα στην κατηγορία των αναψυκτικών, χάρη στον καινοτόμο χαρακτήρα του. Η Green Cola δημιουργήθηκε, με σκοπό να γίνει το πρώτο αναψυκτικό τύπου cola που απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα προϊόν γευστικό, με φυσικά συστατικά κι ελάχιστη θερμιδική επιβάρυνση.

Είναι μια ελληνική εταιρεία που πειραματίστηκε και δημιούργησε ένα προϊόν τύπου cola που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην κατηγορία, καθώς έχει ιδιαίτερη γεύση, χωρίς ζάχαρη και περιττές θερμίδες, και περιέχει γλυκαντικά από το φυτό στέβια και φυσική καφεΐνη από πράσινους κόκκους καφέ.

Αναψυκτικά Φλώρινας-Δινάκη

Η βιομηχανία αναψυκτικών Αφοί Δινάκη Ο.Ε αποτελεί μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τον Παπαγιάννη του νομού Φλώρινας, το πεδινό κεφαλοχώρι σε απόσταση μόλις 10χμ ανατολικά της πόλης, σε υψόμετρο 670 μέτρων, που φημίζεται για τις μοναδικές πηγές «ξινού» (φυσικώς ανθρακούχου) νερού. Τα αναψυκτικά παράγονται από το περίφημο για την καθαρότητα και τις ευεργετικές ιδιότητές του νερό, που αναβλύζει ελεύθερα από παλαιοτάτων χρόνων στην περιοχή, από βρύσες, ιδιωτικές και δημόσιες, και πηγάδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγική διαδικασία είναι ελεγχόμενη, ώστε τα προϊόντα να μην αλλοιώνονται και να φτάνουν στον καταναλωτή πάντα φρέσκα. Παράλληλα, η παραγωγή φιαλών P.E.T. πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

ΒΑΠ

Η ΒΑΠ έχει έδρα τη Ρόδο, αλλά δραστηριοποιείται σε όλα τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Έχει ενεργή παρουσία από το 1967 και παράγει προϊόντα, στηρίζοντας παράλληλα και την τοπική οικονομία. Αναψυκτικά, νερό, χυμοί, μπίρα και, πρόσφατα, τσάι με γεύσεις είναι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ΒΑΠ κι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Νέκταρ – Κουρτίδης

Η εταιρεία Κουρτίδης από τις Σέρρες δραστηριοποιείται στην παραγωγή αναψυκτικών. Τα αναψυκτικά της κυκλοφορούν στην αγορά σε δώδεκα διαφορετικές γεύσεις κι όλη η διαδικασία παραγωγής είναι πιστοποιημένη.

Διαθέτει συγχρόνους αποθηκευτικούς χώρους, για να βρίσκονται τα εμπορεύματα σε σκιερό και δροσερό μέρος μέχρι την παράδοσή τους στους εμπόρους. Η επιχείρηση παράγει κωδικούς σε πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα, γκαζόζα, σόδα, τόνικ, Cola, τσάι πράσινο, ροδάκινο και λεμόνι, με τα brand Nektar και Frut up.

Φήμη – Ζηδιανάκης

Για περισσότερα από 90 χρόνια στην αγορά βρίσκεται η οικογενειακή επιχείρηση «Φήμη». Ξεκίνησε από τον Βασίλη Ζηδιανάκη το 1925. Με πενιχρά μέσα, αλλά με περίσσιο κόπο, φωτισμένο όραμα και αταλάντευτη εμμονή στην ποιότητα, εξελίχθηκε από μια μικρή οικοτεχνία σε μια πολλά υποσχόμενη βιοτεχνία.

Ο Βαγγέλης Ζηδιανάκης έθεσε τον θεμέλιο εργοστασιακό λίθο, αλλάζοντας την κλίμακα της παραγωγής. Διατήρησε τον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης και παράλληλα προχώρησε σε εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού, ακολουθώντας την πλέον προχωρημένη τεχνολογία της εποχής. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης, εγγονός του ιδρυτή, οδήγησε τη «Φήμη» στη νέα χιλιετία και έφερε τα προϊόντα της σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Saga Group

Η εταιρεία Saga Group, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται στη διανομή καταναλωτικών προϊόντων (τρόφιμα – ποτά ) και παιχνιδιών για την προμήθεια περιπτέρων και μίνι μάρκετ έως και αλυσίδες σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργήθηκε από τον Αγουρζενίδη Σταύρο στη Θεσσαλονίκη το 2012. Έχοντας πολυετή εμπειρία στη λιανική πώληση κι αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, ο κ. Αγουρζενίδης ίδρυσε την εταιρεία, με την προοπτική να καλύψει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες των επαγγελματιών με αμεσότητα κι αξιοπιστία. Tα τελευταία χρόνια έχει λανσάρει στην αγορά κι ένα καινοτόμο προϊόν με βάση την κάνναβη, το motivation drink, Le Cannabis, με ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, εξωτικά φρούτα κι εκχύλισμα κάνναβης sativa.

Βίκος

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.) είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1990 κι αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών. Πρόκειται για μία ελληνική εταιρεία, που ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση, από την ομώνυμη πηγή και αποτελεί τον βασικό προμηθευτή των αλυσίδων σουπερμάρκετ.

Στο χαρτοφυλάκιό της, όμως, βρίσκονται και τα μόνα αναψυκτικά με Φυσικό Μεταλλικό Νερό από την πηγή ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ. Έντεκα αναψυκτικά με κύριο συστατικό το Φυσικό Μεταλλικό Νερό, από την πηγή ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ, αλλά και χυμούς από ελληνικά φρούτα δημιουργούν μία σειρά με ξεχωριστά αναψυκτικά.