Ανοίγει ο

Ανοίγει ο «δρόμος» για τα  επιχειρηματικά δάνεια.

Το «πράσινο» φως στην πιστωτική επέκταση σε ό,το αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια φαίνεται να «ανάβει» σταδιακά για το 2019, καθώς η ρευστότητα των τραπεζών βελτιώνεται και οι καταθέσεις επιστρέφουν.

Αυτά διαπιστώθηκαν στην συνεδρίαση της κοινής επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των Διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και της Attica Bank, με αντικείμενο: «Ρευστότητα της οικονομίας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης».

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και σε ότι αφορά στα μη επιχειρηματικά δάνεια, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση, ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι, όπως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος βοήθησε τη ρευστότητα των Τραπεζών, αντίστοιχα η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση γενικότερα της κατάστασης της κοινωνίας θα επιδρά με θετικό τρόπο στις τράπεζες και στη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων.

Επίσης έγινε αναφορά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ύψους 7,5 – 8 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως ειπώθηκε θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ακόμα, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση της συνεργασίας μέσω των επιτροπών των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των ανώτατων τραπεζικών στελεχών ως προς τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, τα οποία είτε ήδη εφαρμόζονται, είτε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα, για την στήριξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης.