Ευάλωτη η φέτα στις διεθνείς αγορές

«Άνοιγμα» στη φέτα επιδιώκει η FrieslandCampina. 

Επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής του εργοστασίου της Πάτρας, σχεδιάζει η FrieslandCampina Hellas, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο του 2019 εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πορείας και μακροχρόνιας στρατηγικής της εταιρείας, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου κατά 50%. Περιλαμβάνει επέκταση βιομηχανικών κτιρίων και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού παραγωγής, με τα αντίστοιχα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμών, κυρίως στα στάδια επεξεργασίας και αποθήκευσης γάλακτος.

Πρόκειται για την πρώτη φάση του πλάνου ενίσχυσης της παραγωγικότητας της εταιρείας. Η διοίκηση έχει προχωρήσει και σε περαιτέρω σχεδιασμό επενδύσεων που θα αφορά την περίοδο μετά το 2021. Σημειώνεται ότι περίπου 15 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν στις εγκαταστάσεις της Πάτρας την περίοδο 2011-2012, όταν μεταφέρθηκε στην Ελλάδα η παραγωγή γάλακτος και κρεμών γάλακτος από την Γερμανία. Η διοίκηση με τη νέα επένδυση, στοχεύει στη δυνατότητα επιπλέον επεξεργασίας 35.000-40.000 τόνων γάλακτος. Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο γίνεται επεξεργασία 75.000 τόνων εγχώριου γάλακτος.

Στόχος της διοίκησης είναι να διατηρήσει τα ηγετικά της μερίδια, να ενδυναμώσει την παρουσία της στο γιαούρτι, ενώ εξετάζουν την είσοδο της εταιρείας στη φέτα – η οποία συγκεντρώνει το 50% των πωλήσεων των τυροκομικών προϊόντων στην ελληνική αγορά.

«Το ενδιαφέρον μας για την φέτα δεν το έχουμε κρύψει» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FrieslandCampina Hellas, κ. Μαγγιώρος και πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω εξαγοράς εταιρείας. «Δυστυχώς οι συζητήσεις μας με την εταιρεία Δωδώνη δεν ευδοκίμησαν» πρόσθεσε και συνέχισε: «Προς το παρόν οι συζητήσεις με την Δωδώνη είναι ανενεργές. Θα ήθελα να ενεργοποιηθούν αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την μία πλευρά».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον για την Δέλτα, τόνισε πως «στο βαθμό που η πώληση δεν αφορά συνολικά όλα τα ‘assets’ της δραστηριότητας της Vivartia θα μας ενδιέφερε. Εμείς είμαστε τοποθετημένοι στο κλάδο των γαλακτοκομικών και δεν μας ενδιαφέρει άλλη δραστηριότητα».