Η φέτα αποτελεί ένα από τα τυριά που επιλέγουν σταθερά να τοποθετήσουν στα ψυγεία τους και οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής, καθώς είναι ένα προϊόν-συνώνυμο με τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή. 

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα αρκετός λόγος γίνεται για την αναγκαιότητα προστασίας της ελληνικής φέτας από όλους – φορείς, πολιτεία, λιανέμπορους και καταναλωτές, όπως τόνισε πρόσφατα ο Ιωάννης Βιτάλης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Σύμφωνα με τον κ. Βιτάλη, ο κλάδος δοκιμάζεται εδώ και δεκαετίες, αλλά εκτιμά ότι έχει κτιστεί επάνω σε γερά θεμέλια και κληρονομιά, τα οποία είναι χρέος όλων να τα ενισχύσουν για το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενεών. Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο κλάδος δοκιμάζεται όταν άλλες χώρες διεκδικούν την παραγωγή λευκού τυριού υπό την ονομασία φέτα, όταν εισάγουμε γάλα αντί να ακολουθήσουμε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και όταν επιλέγουμε να μειώσουμε την αξία και την τιμή του παραγόμενου ΠΟΠ προϊόντος, επειδή αυτό ζητούν οι αλυσίδες του εξωτερικού, discounter ή μη, για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, χωρίς όμως να ζυγίζουμε τις συνέπειες των πράξεων μας». Οι συνεχείς αυτές πιέσεις οδηγούν, σύμφωνα με τον κ. Βιτάλη, σε σημαντικές εκπτώσεις στην τιμή του εκάστοτε προϊόντος, το οποίο εφόσον φέρει την πιστοποίηση ΠΟΠ, οφείλει να παραχθεί βάσει συγκεκριμένων ποιοτικών προδιαγραφών, που ορίζει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένη δυνατότητα παραγωγής και προμήθειας γάλακτος σε ετήσια βάση, σοβαρό αγκάθι και ζήτημα για την παραγωγή αυθεντικών ΠΟΠ προϊόντων, ανέκαθεν αποτελούσαν τα φαινόμενα αθρόων εισαγωγών και παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος. «Σχεδόν ένα χρόνο πριν», υπογραμμίζει ο κ. Βιτάλης, «ο πρόσφατος νόμος Βορίδη, ήρθε να αυστηροποιήσει το καθεστώς ελέγχων και να βάλει ένα «φρένο» στα φαινόμενα αυτά, προβλέποντας πολύ σημαντικές και αυστηρές ποινές στους παραβάτες. Αυτό είχε θετική επίδραση για την εγχώρια παραγωγή και για τον πρωτογενή τομέα, αυξάνοντας κατά 20% τις τιμές εισκόμισης πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, συγκριτικά με το 2019». Οι ενέργειες που έχουν ληφθεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΦ, τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της ΠΟΠ φέτας είναι στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος παραμένουν πολλές και σημαντικές.