«Χτυπά» το παράνομο τσίπουρο η Γ.Γ. Εμπορίου. 

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επισκέφθηκε μεγάλες παραγωγικές μονάδες οίνου – τσικουδιάς στην Κρήτη και επισήμανε την αναγκαιότητα προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και τη σημασία  τους, τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την εθνική οικονομία. Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή είναι η διασφάλιση των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη, της προστασίας του ανταγωνισμού, της διασφάλισης των επώνυμων προϊόντων που πλήττονται από τα αντίστοιχα «μαϊμού» ή το λαθρεμπόριο.

Η Γ.Γ. Εμπορίου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για το τσίπουρο. Μάλιστα την περασμένη  Δευτέρα απέστειλε σχετική Εγκύκλιο για ελέγχους, με στόχο να προστατέψει το παραδοσιακό αυτό προϊόν αλλά και τους καταναλωτές.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας:

1) Κατά το χρονικό διάστημα από 20.01.2020 έως 26.01.2020, οι έλεγχοι (συνολικά 367) αυξήθηκαν κατά 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

2) Βεβαιώθηκαν συνολικά 30 παραβάσεις για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

3) Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θήβα.

4) Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες είδη παρεμπορίου (315 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.

5) Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.α. συνολικού ύψους 22.900 ευρώ.