Στα 487,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Coca-Cola για το 2019

Η Coca Cola στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 4.000 εργαζόμενους που ισούνται με το 37% του εργατικού δυναμικού που απασχολεί η πολυεθνική στην Βόρεια Αμερική. Οι αποχωρήσεις είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας και επιπλέον μία προσπάθεια να μειωθεί το προσωπικό με συναινετικό τρόπο, χωρίς μαζικές απολύσεις.

Παρόλα αυτά οι απολύσεις δεν αποκλείονται γιατί η Coca Cola ξεκαθάρισε ότι η αναδιοργάνωση περιλαμβάνει «ηθελημένες αλλά και μη ηθελημένες μειώσεις του προσωπικού». Για τους εργαζόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις –προφανώς εννοεί όσους είναι κοντά στην συνταξιοδότηση- θα προσφέρει πακέτα αποχώρησης με ιδιαίτερα προνόμια. Απώτερος σκοπός είναι να γίνει η εταιρεία πιο ανταγωνιστική και ευέλικτη στις αγορές της Βόρειας Αμερικής. Συμπέρασμα απολύσεις θα γίνουν, αλλά το μέγεθός τους θα εξαρτηθεί από το πόσο επιτυχημένα θα είναι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Πέρα από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, οι εταιρείες αναψυκτικών στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς οι πωλήσεις των προϊόντων τους σημειώνουν σημαντική πτώση. Η τάση για πιο υγιεινά προϊόντα και ροφήματα έχει εξοστρακίσει από τα καλάθια πολλών καταναλωτών τα αναψυκτικά, τα οποία ως γνωστόν περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και δεν αποτελούν την πλέον υγιεινή επιλογή. Για το λόγο αυτό η εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα στην αγορά των ΗΠΑ το δικό της ανθρακούχο νερό.

Η διοίκηση της εταιρείας έκανε λόγο για αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας που θα φέρει μεγαλύτερη ανάπτυξη και την επένδυση σε ισχυρά brands και στην καινοτομία. Στο κάδρο της εξέλιξης της πολυεθνικής είναι και οι «σημαντικές αλλαγές στο εργατικό δυναμικό», όπως εύηχα αποκάλεσαν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και τις επερχόμενες απολύσεις. Η Coca Cola αυτόνομα απασχολεί περίπου 86.000 ανθρώπους διεθνώς, από τους οποίους οι 10.800 είναι σε ΗΠΑ, Καναδά και Πουέρτο Ρίκο. Μαζί με τις εταιρείες εμφιάλωσης που συνεργάζεται, όπως η 3Ε στην χώρα μας, απασχολεί πάνω από 700.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου στις ΗΠΑ αναμένεται να κοστίσουν στην Coca Cola από 350 έως 550 εκατομμύρια δολάρια.