Ευάλωτη η φέτα στις διεθνείς αγορές

Ευάλωτη η φέτα στις διεθνείς αγορές. 

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θωράκιση της γεωγραφικής ένδειξης της φέτας κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την επίσκεψη του Επιτρόπου Εμπορίου Phil Hogan στις ΗΠΑ κατά την οποία συζήτησε διμερή εμπορικά θέματα με τον Αμερικανό ομόλογό του, και στον απόηχο της πρόσφατης «συμφωνίας πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η κυρία Ασημακοπούλου επεσήμανε ότι αυτή η συμφωνία επιτρέπει στους εμπορικούς εταίρους του Πεκίνου να προβάλλουν αντιρρήσεις ως προς τις γεωγραφικές ενδείξεις Ευρωπαϊκών προϊόντων.

Προϊόντα όπως η φέτα, παραμένουν ευάλωτα στις διεθνείς αγορές, υποστήριξε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναφέροντας περιπτώσεις που Αμερικανικές εταιρείες έχουν υποβάλει ενστάσεις για τη γεωγραφική της ένδειξη. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Σιγκαπούρης αφήνει ανοιχτά παράθυρα αμφισβήτησης των προϊόντων της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη. Ρωτά λοιπόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι αντίκτυπο μπορούν να έχουν τα παραπάνω στη συμφωνία προστασίας 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Επίσης, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή για να θωρακίσει τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη, όπως η φέτα, και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.