«Φρένο» στα απορρίμματα από την Chiquita. 

Τη δέσμευσή της για καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές με αφορμή την ημέρα της Γης ενίσχυσε η γνωστή εταιρεία Chiquita, κοινοποιώντας τις πρόσφατες ‘No Banana Wasted’ πρωτοβουλίες της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με στόχο την ολοκληρωτική εξάλειψη των απορριμμάτων μπανάνας μέχρι το 2020, η Chiquita έχει θέσει σε εφαρμογή μία σειρά πρακτικών μηδενικής σπατάλης, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων, όπως η αναβάθμιση των μεθόδων καλλιέργειας, η εδραίωση προγραμμάτων χορηγίας μπανανών σε εθνικό επίπεδο και η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης. Από τις τροπικές φυτείες μπανάνας στα ράφια του σουπερμάρκετ, η Chiquita επικεντρώνεται στη μείωση τροφικών απορριμμάτων, εμπνέοντας τους καταναλωτές να γίνουν μέρος της προσπάθειας για ένα υγιέστερο περιβάλλον.       

Σε επίπεδο καλλιέργειας, οι μπανάνες που δεν εξάγονται από τις φυτείες μεταφέρονται στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροπικών υλικών της Chiquita στην Κόστα Ρίκα, όπου μετατρέπονται είτε σε αλεύρι, είτε σε πολτό μπανάνας. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες βοήθησαν στη μείωση των μπανανών που δεν χρησιμοποιούνταν σχεδόν κατά το ήμισυ μέσα σε μόλις δυο χρόνια.

Μια ακόμα πρωτοβουλία της Chiquita για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί η συνεργασία της με τη Feeding America, προκειμένου να διαθέτει τις μπανάνες που μπορεί να έχουν μαυρίσει λίγο σε τράπεζες τροφίμων όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτές οι μπανάνες συνεισφέρουν σημαντικά στο έργο που προσφέρουν οι τράπεζες τροφίμων σε όλη την χώρα και ειδικά προς τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η Chiquita συμμετέχει επίσης σε προγράμματα όπως το ‘Fruits For Kids’, το οποίο προσφέρει δωρεάν μπανάνες στα παιδιά στα διάφορα καταστήματα μαναβικής, μειώνοντας έτσι την ποσότητα από τις απούλητες μπανάνες στα σημεία λιανικής πώλησης.

Οι πρωτοβουλίες βιωσιμότητας της Chiquita εκτείνονται επίσης και σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως ο Μαραθώνιος Νέας Υόρκης, Αθήνας και Μαϊάμι, οι Μαραθώνιοι της Disney και ο Ημιμαραθώνιος του Μαϊάμι. Εκτός από την προσφορά μπανανών που γεμίζουν ενέργεια τους αθλητές, η Chiquita ενθαρρύνει του αθλητές να πετάνε τις μπανανόφλουδες σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Οι μπανανόφλουδες στη συνέχεια αποστέλλονται για κομποστοποίηση και αποφεύγεται η απόρριψή τους στις χωματερές. Στη συνέχεια μετατρέπονται σε λίπασμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Chiquita ενθαρρύνει επίσης τους φίλους της να καταπολεμήσουν την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι, αξιοποιώντας τις ώριμες μπανάνες σε συνταγές όπως μπανανόψωμο, παγωτό ή smoothies, αλλά και να τις κομποστοποιούν στο σπίτι.