Ο «πόλεμος» του γάλακτος

Το γεγονός ότι το κανάλι των φυτικών ροφημάτων αποτελεί ανερχόμενη δύναμη αφήνοντας περιθώριο για μεγάλο κέρδος επιβεβαιώνεται και από τις «εκρήξεις», που έχουν παρατηρηθεί διεθνώς σχετικά με τη συγκεκριμένη κατηγορία. Η ανάπτυξη των vegan «γαλακτοκομικών» μπορεί να έχει αυξήσει τα κέρδη της μικρής λιανικής, ταυτόχρονα όμως έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΕ, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης φυτικών αντί ζωικών γαλακτοκομικών έχει αναστατώσει την επίσημη αγορά της γαλακτοκομίας , η οποία πιέζει τους εθνικούς και διεθνείς θεσμικούς φορείς, τόσο στην Ε.Ε. όσο και  στις μεγάλες γαλακτοπαραγωγούς χώρες του κόσμου για τη λήψη μέτρων που θα απαγορεύουν τη χρήση σε αυτά τα προϊόντα όρων όπως γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμα κ.ά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μάλιστα εξέδωσε πρόσφατα απόφαση σύμφωνα με την οποία ο όρος γάλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιγραφή ενός φυτικού προϊόντος. Η κίνηση αυτή στοχεύει στο να βοηθήσει να σταματήσουν οι εταιρείες τροφίμων που πωλούν τα φυτικά ροφήματα με την ονομασία «γάλα σόγιας» ή «γάλα αμυγδάλου» να χαρακτηριστούν ως γάλα.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Αμερική, όπου η Αμερικανική Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει στα εναλλακτικά «γαλακτοκομικά» (dairy-alternative) να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητά τους, ενώ η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος αγωνίζεται εδώ και χρόνια για να πετύχει αλλαγή στον τρόπο σήμανσης των συγκεκριμένων προϊόντων με τις προσπάθειες να εντείνονται, όσο τα μη γαλακτοκομικά ροφήματα αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά.

Τα φυτικά ροφήματα έχουν περάσει πλέον στην καθημερινότητα του καταναλωτή και στη χώρα μας, καθώς αντικατέστησαν τα ζωικά προϊόντα στο πρωινό σε πολλές περιπτώσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα αντικαθιστούν  το ζωικό βούτυρο, την κρέμα γάλακτος ακόμα και το γιαούρτι και στην οικιακή μαγειρική και τη μαζική εστίαση. Η άνοδος αυτή βέβαια σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη της vegetarian και vegan κουζίνας, κυρίως στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στην Ευρώπη η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο ξεκάθαρη, καθώς οι παραγωγοί γάλακτος έχουν κατοχυρώσει ήδη κατά κάποιο τρόπο την προστασία τους από τα «παραπλανητικά» γάλατα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2017 εξέδωσε απόφαση με βάση την οποία οι εταιρείες που παράγουν ροφήματα από φυτά (όπως αμύγδαλο) απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τη λέξη «γάλα» στην ονομασία τους, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη δικαιοσύνη. Η απόφαση αυτή βέβαια δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα σε πολλές περιπτώσεις.

Οι παραγωγοί γάλακτος, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρούν ότι η αλλαγή ονόματος είναι επιβεβλημένη, διότι η υπάρχουσα μπερδεύει και είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές.