Η εταιρεία Οικογένεια Ποριάζη «Λήμνος» έχει αρχίσει να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε σημαντική παραγωγό της νησιωτικής Ελλάδας, με τα τοπικά προϊόντα της να είναι πλέον διαθέσιμα και στα μίνι μάρκετ.

Του Bάιου Τασούλα

Εκλεκτά παξιμάδια και ζυμαρικά από τη Λήμνο

Οικογένεια ΠοριάζηMία οικογενειακή επιχείρηση από τη Λήμνο έχει καταφέρει να βάλει τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού στα ράφια των σούπερ και μίνι μάρκετ, προσφέροντας σταρένιο αλεύρι, παξιμάδια και ζυμαρικά στους καταναλωτές. Πρόκειται για την εταιρεία Οικογένεια Ποριάζη «Λήμνος», η οποία με ιστορία 100 και πλέον χρόνων εκσυγχρονίζεται διαρκώς και λανσάρει αγνά, ελληνικά προϊόντα και στο κανάλι της μικρής λιανικής. Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» μίλησε με την κα Φωτεινή Ποριάζη (στην κεντρική φωτογραφία αριστερά, δίπλα στον πατέρα της Δημήτρη, και δεξιά η Αναστασία Ποριάζη, κόρη του Νικολάου που δεν βρίσκεται πια στη ζωή), για να μάθει περισσότερα για αυτή τη νησιωτική επιχείρηση από τη Λήμνο, αλλά και να παρουσιάσει τα προϊόντα και τα μελλοντικά σχέδιά της στα μίνι μάρκετ ολόκληρης της Ελλάδας.

Mini Market: Πείτε μας δύο λόγια για την εταιρεία.
Φωτεινή Ποριάζη: Η εταιρεία μας ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ – ΛΗΜΝΟΣ ιδρύθηκε το 1919 από την προγιαγιά μας Χρυσάνθη και ξεκίνησε ως φούρνος στο χωριό Πορτιανού. Στην πορεία μετατράπηκε σε βιομηχανία παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων της Λήμνου αξιοποιώντας τοπικά άλευρα. Το 1981 ξεκίνησε η ενασχόλησή μας με τον πρωτογενή τομέα και με την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών σιτηρών, καθώς οραματιζόμασταν τη Λήμνο ως τον σύγχρονο «σιτοβολώνα» του Αιγαίου κι ως σήμα κατατεθέν για την παραγωγή προϊόντων ποιοτικών, πλούσιων γευστικά και με υψηλή διατροφική αξία.
Συνεργαζόμαστε με ομάδα αγροτών οι οποίοι στο πλαίσιο συμβολαιακής γεωργίας καλλιεργούν για εμάς τις ποικιλίες σιτηρών που τους υποδεικνύουμε, επιβλέπουμε τη διαδικασία καλλιέργειας, ενώ ελέγχουμε τις συνθήκες συγκομιδής κι αποθήκευσης, διαδικασία που επαναλαμβάνουμε και για τα στρέμματα γης που καλλιεργούμε οι ίδιοι. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι είμαστε ενεργά μέλη του Συλλόγου «Lemnos Philema», ο οποίος με το ομώνυμο καλοκαιρινό φεστιβάλ του προσπαθεί να αναδείξει τη λημνιακή γαστρονομία.

Οικογένεια ΠοριάζηΜ.Μ.: Ποια προϊόντα διαθέτετε σήμερα στην αγορά;
Φ.Π.: Με το πέρας των ετών, τα προϊόντα που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας είναι τα φημισμένα παξιμάδια Λήμνου, τα ιδιαίτερα Φλωμάρια, αλλά και το μοναδικό Σταρένιο αλεύρι Λήμνου. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας την εκλεκτή πρώτη ύλη μας, το σιτάρι και το κριθάρι, παράγουμε τους παρακάτω κωδικούς:
• Παξιμάδια (Κριθαρένια, Ολικής Άλεσης Σταρένια, Σταρένια Λαδιού, Κριθαρένια χωρίς αλάτι)
• Παραδοσιακά ζυμαρικά: Φλωμάρια, Τραχανά, Κους κους, πλιγούρι
• Τρίμμα Φρυγανιάς
• Αλεύρι Σταρένιο σκληρά σιτάρια Λήμνου

Μ.Μ.: Πού διανέμετε τα προϊόντα σας; Σας ενδιαφέρει η περαιτέρω ανάπτυξή σας στο κανάλι των μίνι μάρκετ;
Φ.Π.: Τα προϊόντα μας διατίθενται τόσο σε μεγάλες αλυσίδες (ΑΒ Βασιλόπουλος, ΜΕΤΡΟ, Γαλαξίας, Θανόπουλος) όσο και σε μικρότερα καταστήματα, μέσω δικτύου συνεργαζόμενων αντιπροσώπων. Φυσικά μας ενδιαφέρει κι η περαιτέρω ανάπτυξη στη μικρή λιανική, καθώς θέλουμε οι γεύσεις του νησιού να είναι όλο και πιο εύκολα προσβάσιμες σε κάθε νοικοκυριό. Το κανάλι του μίνι μάρκετ είναι αυτό που προσφέρει την αμεσότητα και την προσωποποιημένη διαδικασία πώλησης που επιδιώκει ο σύγχρονος καταναλωτής.

Οικογένεια ΠοριάζηΜ.Μ.: Από πού λαμβάνετε τις πρώτες ύλες και πού παρασκευάζονται τα προϊόντα σας;
Φ.Π.: Οι βασικές πρώτες ύλες σε κάθε παρασκευή μας είναι το σιτάρι και το κριθάρι ή το παράγωγο αλεύρι, τα οποία παράγουμε είτε οι ίδιοι είτε όπως ανέφερα παραπάνω τα προμηθευόμαστε από συνεργάτες μας στο νησί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το μοναδικό είδος αλεύρου που προμηθευόμαστε εκτός Λήμνου είναι αυτό από μαλακά σιτάρια, τα οποία και δεν ευδοκιμούν στο νησί μας. Το γάλα και τα αυγά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των ζυμαρικών μας είναι επίσης από παραγωγούς του νησιού.

Μ.Μ.: Πόσο εύκολο είναι για μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση να αντεπεξέλθει στην ελληνική αγορά και ποια τα ανταγωνιστικά σας πλεονεκτήματα;
Φ.Π.: Τα εμπόδια είναι πολλά κι αφορούν τόσο ζητήματα φορολογίας και γραφειοκρατίας, που απασχολούν και κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα, όσο και ζητήματα σχετικά με τη νησιωτικότητα και τη θαλάσσια μεταφορά των εμπορευμάτων. Το δεύτερο ζήτημα μάλιστα είναι που αυξάνει κατά πολύ το κοστολόγιο των α’ υλών μας, κατά συνέπεια και του τελικού προϊόντος, και καθιστά πιο πολύπλοκο τον συντονισμό των παραδόσεων των παραγγελιών. Ωστόσο, πιστεύουμε πως μια επιχείρηση που παράγει ένα σταθερό ποιοτικό προϊόν και το επικοινωνεί σωστά στο ανάλογο καταναλωτικό κοινό μπορεί να αποκτήσει σταθερούς καταναλωτές, οι οποίοι στην πορεία θα γίνουν σύμμαχοί της και θα συντελέσουν στη διάδοση των γεύσεών της. Οικογένεια Ποριάζη

Μ.Μ.: Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τις πωλήσεις σας θετικά ή αρνητικά;
Φ.Π.: Η κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα είναι πρωτόγνωρη, και σε καμία περίπτωση συνηθισμένη, και δεν μπορεί να οδηγήσει την καθημερινότητα των επιχειρήσεων σε μία κανονικότητα. Ως επιχείρηση που ασχολείται με τρόφιμα που αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί, το παξιμάδι και το αλεύρι, δεν σημειώσαμε πτώση στις πωλήσεις μας, ωστόσο παρατηρήσαμε αστάθεια, δηλαδή υπήρξε ξαφνική αύξηση στη ζήτηση των προϊόντων κι έπειτα κατακόρυφη μείωση. Αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε αύξηση του κόστους παραγωγής ενώ παράλληλα δημιουργούν αστάθεια στην οργάνωση της παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, οι πωλήσεις μας στο τέλος του έτους έκλεισαν με θετικό πρόσημο +5%, σε σχέση με πέρυσι. Οικογένεια Ποριάζη

Οικογένεια ΠοριάζηΜ.Μ.: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας;
Φ.Π.: Προτεραιότητά μας είναι η βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών μας διαδικασιών, προκειμένου να είναι ακόμη πιο συμβατές με την όλη προσπάθειά μας για σεβασμό στο περιβάλλον και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Στο ίδιο πλαίσιο αλλά στο χώρο της μεταποίησης έχουμε συνεργασία με το ΤΕΤΔ τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο και μαζί ερευνούμε τη διαδικασία αξιοποίησης παραπροϊόντων της βιοτεχνίας του νησιού, με στόχο την παραγωγή κράκερ με ισχυρισμό υγείας. Έπειτα, επενδύουμε στη βελτιστοποίηση της ήδη ολοκληρωμένης διαχείρισης των πρώτων υλών που έχουμε, με τη δημιουργία ενός νέου μύλου υψηλών προδιαγραφών στο νησί της Λήμνου. Έτσι, θα βελτιώσουμε την ποιότητα των παραγόμενων αλεύρων ενώ παράλληλα θα μειώσουμε και το ενεργειακό μας αποτύπωμα.