Ένα νέο είδος τσιγάρου έκανε είσοδο στη χώρα μας και δεν είναι άλλο από το IQOS. Με δεκαετή έρευνα και δαπάνη περισσότερων των 3 δισ. Δολαρίων, η Philip Morris International εισάγει στην αγορά μία εναλλακτική επιλογή έναντι του κλασικού τσιγάρου, η οποία θερμαίνει αντί να καίει τα φύλλα καπνού. Η εταιρεία ευελπιστεί ότι το IQOS θα είναι η απάντηση σε όλους όσοι σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα, για τις επιβλαβείς ουσίες του. Κάποιοι μιλούν για επανάσταση στην καπνοβιομηχανία, ο χρόνος θα δείξει…

Της Μαρίας Γεωργιάδου

IQOS της Philip Morris

IQOSΗ εταιρεία δεν χρησιμοποιεί τον τίτλο ηλεκτρονικό τσιγάρο και σωστά πράττει, καθώς το IQOS στηρίζεται στην τεχνολογία «Heat not Burn», που σημαίνει ότι υπάρχει τσιγάρο στην ηλεκτρονική συσκευή που θερμαίνεται αντί να καίγεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μη απελευθέρωση από τοξικές ουσίες, όπως η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα, οι οποίες παράγονται κατά την καύση του. Απελευθερώνεται μόνο νικοτίνη.

Επιπλέον, μέσα από τη διαδικασία θέρμανσης του καπνού, η γεύση που αποκτά ο καπνιστής είναι πιο έντονη από αυτή του κανονικού τσιγάρου, αλλά η μυρωδιά που διαχέεται στο χώρο είναι ανεπαίσθητη, εφόσον ο καπνός που εκπνέεται είναι πολύ λιγότερος. Αναλυτικότερα, ο καπνός που εκλύεται στην ατμόσφαιρα είναι αερόλυμα, που διαλύεται σε δευτερόλεπτα και δεν αφήνει ίχνος άσχημης μυρωδιάς, που αφήνει το συμβατικό τσιγάρο. Ουσιαστικά δηλαδή με το IQOS ο καπνιστής ούτε καπνίζει κανονικά αλλά ούτε και ατμίζει, όπως γίνεται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (σημειωτέον ότι η συσκευή δεν γεμίζει με κάποιο υγρό).

Η συσκευή αυτήν τη στιγμή πωλείται ως πακέτο προσφοράς στα 50ευρώ μαζί με τρία πακέτα τσιγάρων και όλα τα αξεσουάρ της συσκευής, από την αρχική τιμή των 82 ευρώ.

Οι ράβδοι καπνού (heatsticks), όπως αναφέρονται από την εταιρεία, κοινώς τα ειδικά τσιγάρα που χρησιμοποιούνται στο IQOS, πωλούνται στην τιμή των τεσσάρων ευρώ και το πακέτο διαθέτει 20 τσιγάρα. Προς το παρόν υπάρχουν τρεις διαφορετικές συσκευασίες με ίδια ποσότητα νικοτίνης, 0,5, αλλά με τρεις διαφορετικές γεύσεις: έντονη γεύση καπνού, πιο απαλή και μέντα.

Στόχος της Philip Morris International είναι η εξεύρεση της ασφαλέστερης εναλλακτικής λύσης στο κάπνισμα, δεδομένου ότι η εταιρεία αναγνωρίζει ότι τα προϊόντα της έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.

Το IQOS πωλείται ήδη στις πιο σημαντικές αγορές της Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.), αλλά και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιαπωνία, όπου μάλιστα σημειώνει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι στο Τόκιο μετά την κυκλοφορία του άνοιξαν και νέες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα οχτώ νέα εργοστάσια που κατασκευάζουν αξεσουάρ για το IQOS. Από πολύχρωμα καπάκια και θήκες μέχρι αυτοκόλλητα με αστεράκια, ώστε ο καθένας να έχει το IQOS που ταιριάζει στο στυλ του. Έτσι, διευρύνεται και το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Πώς λειτουργεί

IQOSΠρόκειται για μία μπαταρία σε μέγεθος κινητού τηλεφώνου, η οποία φορτίζει την ηλεκτρονική θήκη –stick– όπου εισάγονται οι ράβδοι καπνού. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να εισαγάγει τη ράβδο στη θήκη. Κάθε τσιγάρο που μπαίνει στη συσκευή διαρκεί 6 λεπτά. Όταν περάσει ο χρόνος, η συσκευή ειδοποιεί τον καπνιστή ανάβοντας ένα κόκκινο λαμπάκι. Στη συνέχεια το τσιγάρο αφαιρείται και η συσκευή επανατοποθετείται στην ειδική θήκη της, η οποία τελεί και χρέη φορτιστή. Η διάρκεια φόρτισης του ηλεκτρονικού τσιγάρου για την επόμενη χρήση διαρκεί περίπου τέσσερα λεπτά. Η συσκευή έχει διάρκεια ζωής περίπου έναν χρόνο, ενώ η συσκευασία της περιλαμβάνει το φορτιστή (USB) και ένα ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού.

H ειδική κεραμική λεπίδα που βρίσκεται στο εσωτερικό του stick είναι που θερμαίνει τον καπνό χωρίς να τον καίει. Το μέγεθος των ράβδων καπνού είναι πολύ μικρότερο από τα συμβατικά τσιγάρα, καθώς ο αληθινός καπνός του είναι συμπιεσμένος για μεγαλύτερη απόλαυση στη γεύση.