Τα σχολικά είδη αποτελούν πάγιο έξοδο για τους γονείς, αλλά και ένα σταθερό επιπλέον έσοδο για τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής, που επενδύουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, ειδικά την περίοδο που ανοίγουν τα σχολεία.

Της Ελένης Σαραντάκη

Σε ανάπτυξη η κατηγορία και στα μίνι μάρκετ

Αρκετοί είναι οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής που αυτή την περίοδο αποφασίζουν να επενδύσουν σε σχολικά είδη, αφού η επιστροφή των μαθητών στα θρανία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την ενίσχυση του τζίρου και των μίνι μάρκετ. Τα σχολικά είδη, παρά το γεγονός ότι η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στην καθημερινότητα των μαθητών, αποτελεί μια κατηγορία που έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της IMARC Group, η παγκόσμια αγορά σχολικών ειδών άγγιξε το 2021 τα 88,8 δις δολάρια σε αξία, ενώ μέχρι το 2027 υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 111,1 δις δολάρια. Αυτό που ο επαγγελματίας χρειάζεται να λάβει υπόψη είναι ότι η εν λόγω κατηγορία προϊόντων δεν απευθύνεται μόνο στους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά σε όλους τους καταναλωτές που συνδέονται με το εκπαιδευτικό σύστημα. Οι επιλογές για ένα κατάστημα λιανικής είναι αναρίθμητες, αφού, ανάλογα με το αγοραστικό κοινό που προσελκύει, το μίνι μάρκετ μπορεί να εφοδιαστεί με χαρτί, στιλό, μολύβια, τετράδια, σημειωματάρια, κασετίνες ή ακόμα και σχολικές τσάντες, που προσφέρουν ένα σημαντικό περιθώριο για κέρδος. Τα σχολικά είδη άλλωστε αποτελούν σταθερά ένα επιπλέον έσοδο για τα μίνι μάρκετ και τα καταστήματα ψιλικών, ειδικά την περίοδο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και το πρώτο διάστημα της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία. Δεν είναι λίγα τα καταστήματα της μικρής λιανικής που επενδύουν σε διάφορα εποχικά είδη για να αυξήσουν τον ετήσιο τζίρο τους, και φυσικά τα κέρδη τους, με τα σχολικά να αποτελούν ένα από τα βασικά «όπλα» στη συγκεκριμένη κατηγορία. Ιδιαίτερα για τα καταστήματα που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, τα είδη που σχετίζονται με την εκπαίδευση μπορούν να κάνουν όντως τη διαφορά.

Εκτός από τους δημοφιλείς ήρωες καρτούν, που παίρνουν θέση σε τετράδια, μολύβια και κασετίνες, παρατηρούνται βιώσιμα και eco-friendly προϊόντα, αφού η συγκεκριμένη τάση γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας.

Σχολικά είδη από πάσης φύσεως υλικά

Τα σχολικά είδη μπορεί να απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των μαθητών, όμως οι ανάγκες που παρουσιάζονται ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα είναι διαφορετικές. Για το λόγο αυτό, η ποικιλία σε σχέδια, χρώματα και υλικά είναι σημαντική, προκειμένου ο επαγγελματίας της μικρής λιανικής να προσελκύσει ευκολότερα το κοινό. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη κατηγορία λανσάρουν συνεχώς νέα προϊόντα, τα οποία συχνά εμπνέονται από δημοφιλείς ήρωες παιδικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων ή από τις γενικότερες τάσεις της εκάστοτε περιόδου. Με τον τρόπο αυτόν έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κλείσουν την «ψαλίδα» μεταξύ των κατασκευαστών και του αγοραστικού κοινού, προσφέροντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Πλέον, κυκλοφορούν σχολικά είδη σε μια ευρεία γκάμα υλικών, όπως το χαρτί, το ξύλο, το μέταλλο ή το πλαστικό. Παράλληλα, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην καινοτομία, προκειμένου να ξεχωρίσουν στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Eco-friendly επιλογές και στα αναλώσιμα

Εκτός από τους δημοφιλείς ήρωες καρτούν, που παίρνουν θέση σε τετράδια, μολύβια και κασετίνες, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συχνά βιώσιμα και eco-friendly προϊόντα, αφού η συγκεκριμένη τάση γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Οι καταναλωτές επιλέγουν είδη για τις καθημερινές ανάγκες της εκπαίδευσης τα οποία επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον και μπορούν να ανακυκλωθούν ευκολότερα. Στην κατηγορία των σχολικών εντοπίζονται αναρίθμητες πιο πράσινες προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν ιδιαίτερα δελεαστικές, κυρίως στους ενήλικες, που εκδηλώνουν έντονη ευαισθητοποίηση σε σχέση με το παρελθόν. Η στροφή προς τη βιωσιμότητα, βέβαια, δεν είναι η μόνη αλλαγή που προκάλεσε η πανδημία, αφού το ηλεκτρονικό κανάλι αύξησε τη δυναμική του και στα σχολικά είδη.