Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας οι επαγγελματίες της μικρής λιανικής, κυρίως στις περιοχές που επιβλήθηκε αυστηρότερο lockdown, όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική. 

Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, και παρά το γεγονός ότι τα μίνι μάρκετ και τα ψιλικατζίδικα επιτρέπεται να μένουν περισσότερη ώρα ανοιχτά, πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται στο δεύτερο lockdown, κυρίως στα κεντρικά σημεία των πόλεων που γίνεται εμφανής ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Ειδικά στις επαρχιακές πόλεις που παραδοσιακά φιλοξενούν φοιτητές, η κίνηση έχει πέσει αισθητά, καθώς η πλειοψηφία αυτών έχουν επιστρέψει στον τόπο κύριας διαμονής τους. Πιο αισιόδοξη είναι η κατάσταση στις συνοικίες, καθώς τα μίνι μάρκετ μπορούν εύκολα να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των καταναλωτών και αποφεύγουν να μεταβούν στα σούπερ μάρκετ λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. 

Αντίθετα, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα μικρότερα σημεία της μικρής λιανικής, όπως τα καταστήματα ψιλικών αλλά και τα περίπτερα. Με την κίνηση στους δρόμους να είναι περιορισμένη, πολλοί από τους εν λόγω επαγγελματίες της αγοράς αντιμετωπίζουν και ζήτημα «επιβίωσης», οδηγούμενοι ακόμη και σε… λουκέτο. Με την πλειονότητα των Ελλήνων να κάνει τις αγορές της «μαζεμένες» στα σούπερ και τα μίνι μάρκετ και τα αυτοκίνητα να μένουν στα γκαράζ, η στάση για τσιγάρα, εφημερίδες κι άλλα ψιλικά μειώθηκε δραματικά ή και διεκόπη σε πολλές περιπτώσεις.