Νέες τραπεζικές υπηρεσίες Διευκολύνσεις, χρηματοδότηση και οι νέες προτάσεις για POS

Τα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες αλλάζουν ξανά και έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένες νέες υπηρεσίες και προϊόντα υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, όπως τα μίνι μάρκετ, ενώ διαφορετικές επιλογές υπάρχουν πλέον και όσον αφορά τα μηχανήματα POS, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν ζήτημα για τον κλάδο της μικρής λιανικής.

Του Βάιου Τασούλα

Τραπεζικες υπηρεσιεςΕπειτα από 9 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα ολοκλήρωσε τυπικά τις μνημονιακές υποχρεώσεις της με τους φορείς της Ευρώπης και πλέον οι προσδοκίες για την οικονομία της χώρας είναι αυξημένες, με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,9% στο τέλος του τρέχοντος έτους και 2,3% για το 2019. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται περαιτέρω χαλάρωση και των capital controls, με τις τράπεζες να βρίσκονται πλέον σε πολύ καλύτερη κατάσταση και έτοιμες να στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τραπεζικό ρεπορτάζ προκύπτουν θετικά νέα και γίνεται λόγος για ρευστότητα έτοιμη να ικανοποιήσει χρηματοδοτήσεις για την πλειονότητα των βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, αλλά και να καλύψει τις ανάγκες των ιδιωτών στον τομέα της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης. Στο σύνολό τους, μάλιστα, οι μεγάλες τράπεζες της χώρας έχουν ήδη ανακοινώσει τη δέσμευση συγκεκριμένων ποσών για τη χρηματοδότηση των επιμέρους τομέων της οικονομίας.

Παράλληλα, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά πλήθος νέων τραπεζικών υπηρεσιών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη διευκόλυνση των επαφών με τα τραπεζικά καταστήματα, αλλά και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό μας επικοινώνησε με τις ελληνικές τράπεζες, για την καλύτερη ενημέρωση των επαγγελματιών της μικρής λιανικής, αναδεικνύοντας και όσα προσφέρονται στον τομέα των μηχανημάτων POS για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους.

Τραπεζικές υπηρεσίες

Δάνεια έως 12.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν το προσεχές διάστημα για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με την πρόσβασή τους σε επενδυτικά και άλλα κεφάλαια να είναι πλέον δυνατή, έστω και κατόπιν «εξονυχιστικών» ελέγχων. Ήδη, μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, έχει υπογραφεί και μία συμφωνία ανάμεσα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία AFI (Action Finance Initiative) και στις τράπεζες Eurobank και Παγκρήτια για την παροχή μικροδανείων έως 12.000 ευρώ, αρχικά για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορίνθου και Κρήτης, με στόχο τη στήριξη υφιστάμενων αλλά και νέων πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και της αυτοαπασχόλησης.

«Πακέτο» 50 εκατ. ευρώ για ΜμΕ

Τραπεζικές υπηρεσίεςΣτο ίδιο πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) και η Εθνική Leasing υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας ύψους 50 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει νέες προοπτικές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, προσφέροντάς τους ευνοϊκότερους όρους τιμολόγησης, σύμφωνα με την ίδια την ΕΤΕ. Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει, επίσης, επιπλέον τιμολογιακά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις υποστηρίζουν την απασχόληση των νέων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ «Απασχόληση για νέους», προκειμένου να προσλάβουν νέους εργαζομένους, ηλικίας έως 25 ετών.

Αυξημένα κεφάλαια κίνησης

Νέα κεφάλαια κίνησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να προσφέρει και η πρόσφατη επέκταση της συμφωνίας της Alpha Bank και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων μέσω του προγράμματος COSME. Με βάση τη νέα συμφωνία, η συνολική χρηματοδότηση της Alpha Βank προς ΜμΕ θα είναι ενισχυμένη κατά 300 εκατ. ευρώ, οπότε θα φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιλέξιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην κάλυψη των αναγκών τους σε κεφάλαια κίνησης με προνομιακούς όρους τιμολόγησης και μειωμένες εξασφαλίσεις.