Η ανερχόμενη αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχει αρχίσει να αποτελεί σημαντικό τομέα πωλήσεων και στη μικρή λιανική, υπόκειται σε σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα, καθώς ο ανταγωνισμός αυξάνεται διαρκώς, με νέα προϊόντα να κάνουν την εμφάνισή τους και για το κανάλι των μίνι μάρκετ, την ώρα που η κυβέρνηση έριξε «βόμβα» στην αγορά με μία εγκύκλιο που έχει βγάλει στους δρόμους τους επαγγελματίες του ατμίσματος.

Του Βάιου Τασούλα

Νέα προϊόντα και νομοθεσίες φέρνουν τα πάνω κάτω

Ενα νέο προϊόν με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και σημαντικό περιθώριο κέρδους για τα μίνι μάρκετ και τα υπόλοιπα σημεία της μικρής λιανικής αποτελεί τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα υγρά αναπλήρωσης που το συνοδεύουν. Όλο και περισσότερα καταστήματα έχουν αρχίσει να τα τοποθετούν στα ράφια τους, καθώς η κατανάλωση εμφανίζει απόλυτα ανοδική πορεία και μπορεί να προσφέρει ένα «ισχυρό» έξτρα έσοδο για τους επαγγελματίες της λιανικής. 
Η εικόνα στην αγορά όμως φαίνεται ότι οδηγείται σε μία μεγάλη αναδιαμόρφωση, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες από όλες τις πλευρές.

Καταρχάς, ο ανταγωνισμός εντείνεται διαρκώς με νέα προϊόντα να κάνουν την εμφάνισή τους και ελληνικές επιχειρήσεις όπως η eCig Hellas και η Atmos Lab να «μάχονται» για τα μερίδια του κλάδου με παγκόσμιους κολοσσούς των καπνικών, που έχουν ρίξει τα “δίχτυα” τους και στην αγορά του ατμίσματος.
Την ίδια ώρα όμως, η εξέλιξη «βόμβα» προήλθε από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έφερε πρόσφατα ξανά στην επιφάνεια την αντίστοιχη Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας από το Μάιο του 2018, που κρίνει παράνομο, μέρος των προϊόντων της ελληνική αγοράς, γεγονός που έχει βγάλει στους δρόμους τους επιχειρηματίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η Εγκύκλιος που έβαλε «φωτιά» στην αγορά

Η πρόσφατη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων στην αγορά, καθώς απαγορεύει τη διάθεση όλων των υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη και τις πρώτες ύλες ιδιοκατασκευής υγρών αναπλήρωσης, σκορπίζοντας «πανικό» στα χιλιάδες εξειδικευμένα καταστήματα που εμπορεύονται ηλεκτρονικό τσιγάρο στη χώρα.
Με βάση την εγκύκλιο, στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται οι κατηγορίες των νέων προϊόντων καπνού, του ηλεκτρονικού τσιγάρου, των φυτικών προϊόντων για κάπνισμα, καθώς και κάθε προϊόντος που ομοιάζει με τα προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα του Ν. 4419/2016, αλλά δε μπορεί να υπαχθεί βάσει των ορισμών στις αντίστοιχες κατηγορίες (π.χ. ηλεκτρονικά πούρα άνευ νικοτίνης, ηλεκτρονικός ναργιλές άνευ νικοτίνης κ.λπ.). Θεωρούνται νόμιμα μόνο στα TPD προϊόντα, δηλαδή τα νικοτινούχα υγρά αναπλήρωσης και οι νικοτινούχες βάσεις ιδιοκατασκευής (booster) κι από δω και στο εξής όλα τα υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη, καθώς και οι πρώτες ύλες ιδιοκατασκευής υγρών αναπλήρωσης, δηλαδή αρώματα, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, απιονισμένο νερό απαγορεύεται να πωλούνται στα καταστήματα Ηλεκτρονικού Τσιγάρου.


Η πρόσφατη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων στην αγορά, καθώς απαγορεύει τη διάθεση όλων των υγρών αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, σε εφαρμογή των διατάξεων του Υπουργείου Υγείας, οι Τελωνειακές Αρχές δεν δύνανται να επιτρέπουν τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία κι ανάλωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων άνευ νικοτίνης, γεγονός που ουσιαστικά κρίνει παράνομα τα σχετικά προϊόντα που βρίσκονταν ήδη σε ράφια καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.
Έχει διευκρινιστεί δε, ότι η εν λόγω απαγόρευση αφορά στη διάθεση και κυκλοφορία των υγρών αναπλήρωσης άνευ νικοτίνης στην ελληνική αγορά και όχι σε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. καθόσον πρόκειται για αμιγώς εθνική διάταξη.