Πάνω από 5 δισ. κούπες καφέ πίνουν οι Έλληνες το χρόνο

Η δυναμικότερη παρουσία στην εγχώρια αγορά και η ανάπτυξη του προγράμματος ανακύκλωσης των καψουλών είναι οι κεντρικοί στόχοι της εταιρείας  Nespresso, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Αντώνης Αυγερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Nespresso Hellas και υπεύθυνος για την Nespresso για τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγερόπουλο, στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται το άνοιγμα ενός με δύο καταστημάτων κάθε χρόνο,καθώς για την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περίπου 6 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη οκταετία.

Αναφορικά με την αγορά του καφέ στην Ελλάδα, ο κ. Αυγερόπουλος επεσήμανε ότι τα χρόνια της κρίσης ο καφές αντιστάθηκε και η κατανάλωσή του δεν έπεσε όπως στις περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες. Την τελευταία τριετία σημειώνεται μικρή πτώση της κατανάλωσης  σε κούπες και συγχρόνως μια αύξηση της αξίας. Παράλληλα αυξάνεται η κατανάλωση καφέδων με βάση τον espresso και μέσα στο σπίτι (με κάψουλες) και εκτός σπιτιού. Ωστόσο σημείωσε ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται πάνω από 5 δισ. κούπες καφέ τον χρόνο.

Η Nespresso Hellas, σύμφωνα με τον κ. Αυγερόπουλο, πέτυχε το 2018 θετική ανάπτυξη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η θετική ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το 2019. Συγκεκριμένα, από το 2011 οπότε και ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα η Nespresso Hellas, τα μεγέθη της έχουν υπερδιπλασιστεί. Οι πωλήσεις το 2018 ανήλθαν στα 24,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,5 εκατ. ευρώ το 2017 ενώ η κερδοφορία προ φόρων στο ποσό των 800.000 ευρώ.

Ο επικεφαλής της Nespresso στην Ελλάδα αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης καψουλών της εταιρείας αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει το δικό της δίκτυο ανακύκλωσης. Μονάδες συλλογής καψουλών (ειδικοί κάδοι) έχουν τοποθετηθεί στις Nespresso Boutique αλλά και σε συνεργαζόμενες αλυσίδες.

Ο όγκος των καψουλών που συγκεντρώνεται μεταφέρεται στο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ) της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ). Εκεί, ειδικά σχεδιασμένη μηχανή ανακύκλωσης καψουλών διαχωρίζει τον καφέ από το αλουμίνιο, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον από την ΕΛΒΑΛ για την παραγωγή νέων προϊόντων αλουμινίου. Τα υπολείμματα του καφέ αξιοποιούνται για την παραγωγή κομπόστ.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είναι έως το 2020 όλοι οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν τις κάψουλες της εταιρείας ενώ έως το 2025 το 50% των καψουλών που πουλάει η Nespresso να ανακυκλώνονται.