φορολογία Με μείωση 5% στην προκαταβολή του φόρου που πληρώθηκε για τα εισοδήματα του 2018, χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης για τα κέρδη του 2019 κι εντεύθεν, αλλά και νέο ασφαλιστικό καθεστώς με πολλαπλές επιλογές μπήκε το νέο έτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως τα μίνι μάρκετ, τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών, σύμφωνα με ρυθμίσεις που πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή ή αναμένεται να ψηφισθούν εντός του Ιανουαρίου.

Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου

φορολογίαAναλυτικότερα, σύμφωνα με τον νέο φορολογικό νόμο, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (201Α/ 12.1.2.2019), εισάγονται οι πρώτες, μετά την κρίση, μικρές αλλά σημαντικές φοροανάσες για τις επιχειρήσεις καθώς:

  • Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 28,5% στο 24% για τα κέρδη που θα δηλωθούν το 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019, τα οποία θα δηλωθούν στο Ε3 της νέας φορολογικής δήλωσης και θα μεταφερθούν στο Ε1, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Μειώνεται αναδρομικά μόνο για το 2019 κατά 5% η προκαταβολή φόρου που πληρώθηκε από τις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018.
  • Αυξάνονται οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για φορολογικές οφειλές από 12 σε 24 και σε ειδικές περιπτώσεις έως 48. φορολογία

Βέβαια, ελεύθεροι επαγγελματίες κι επιχειρηματίες, όπως οι αγρότες, οι μισθωτοί κι οι συνταξιούχοι, θα πρέπει πλέον να προβαίνουν σε συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, στο 30% του ύψους του πραγματικού εισοδήματός τους, προκειμένου να μην υπόκεινται σε συμπληρωματική φορολογία 22%. Σημειώνεται πως στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και τυχόν ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στον φορολογούμενο του οποίου έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του οικείου φορολογικού έτους, το όριο δαπανών που προβλέπεται να είναι μέχρι 20.000 ευρώ περιορίζεται στις 5.000 ευρώ δαπανών.

φορολογίαΠροσεχώς νέο ασφαλιστικό καθεστώς

Μέσα στον Ιανουάριο προγραμματίζεται να κατατεθεί νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνεντεύξεις που έδωσε τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις επικείμενες ρυθμίσεις που θα αφορούν το νέο σύστημα εισφορών για τους 1,4 εκατομμύρια επαγγελματίες, καθώς και τα ποσά για καθεμία από τις ασφαλιστικές κατηγορίες που προγραμματίζεται να ισχύσουν. Ειδικότερα:

Οι νέες εισφορές επαγγελματιών και λοιπών αυτοαπασχολούμενων δεν θα υπολογίζονται πια με βάση το εισόδημα, αλλά θα είναι σταθερές και θα κυμαίνονται σε 7 επίπεδα.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν όποιο επίπεδο θέλουν, με το πρώτο να είναι το ελάχιστο, εφόσον βέβαια δεν είναι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπου εκεί θα μπορούν να καταβάλουν 126 ευρώ το μήνα.
Για κάθε επίπεδο εισφορών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι οι αυτοαπασχολούμενοι θα ενημερώνονται για το ύψος της σύνταξης που θα πάρουν, ώστε να υπάρχει κίνητρο για την επιλογή υψηλότερου επιπέδου.
Από τη στιγμή που αποσυνδέεται η εισφορά από το ύψος του εισοδήματος, οι εισφορές για τον κλάδο υγείας θα είναι ίδιες για όλους.

Επίσης, αλλάζει το ποσοστό μείωσης της σύνταξης των συνταξιούχων που θα απασχολούνται κάπου. Συγκεκριμένα, η μείωση της σύνταξης από το 60% θα πέσει στο 30%. Αναλυτικά, τα ασφαλιστικά επίπεδα, οι εισφορές κι οι συντάξιμες αποδοχές θα διαμορφωθούν όπως βλέπετε στον κάτω πίνακα.

φορολογίαΟ υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει, αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο. Μιλώντας για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος, ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά κι ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση, όπως και τώρα, αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, όμως οι νέες εισφορές ενδεχομένως να ισχύσουν από τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε πρόσφατα στην κρατική τηλεόραση ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης