Μέτρα τόνωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην οποία περιλαμβάνονται τα Μίνι Μάρκετ και τα περίπτερα, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον επόμενο Σεπτέμβριο. Βασικοί άξονες θα είναι η μείωση των φόρων, ασφαλιστικές ρυθμίσεις και η ενίσχυση του κοινωνικής πολιτικής, σε συνδυασμό με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας.
Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τον επόμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, θα κινηθούν σε πολλά επίπεδα, αλλά κυρίως στην περαιτέρω μείωση των φόρων, κατά κύριο λόγο για την μεσαία τάξη. Η οποία γίνεται δυνατή βασικά χάρη στην μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τους υψηλούς σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο αντιπρόεδρος, μεταξύ άλλων αξόνων δράσης, έδωσε έμφαση στο κοινωνικό πεδίο, τομέας στον οποίο με την ενεργοποίηση των τριών νέων ευρωπαϊκών ταμείων προστίθενται καινούργια όπλα για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής. Όπως ανέφερε ο προϋπολογισμός των τριών ταμείων ισούται με μισό Ταμείο Ανάκαμψης και με τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων: Η αναβάθμιση του μετρό, η προμήθεια νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, ένα νέο πιο γρήγορο «Εξοικονομώ» καθώς και δράσεις για την στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία.
Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον Φεβρουάριο, εντός των προσεχών μηνών αναμένεται η κατάθεση ενός ασφαλιστικού νομοσχεδίου «σκούπα», που θα στοχεύει στην επίλυση πολλών εκκρεμοτήτων και χρονιζόντων προβλημάτων όπως οι συντάξεις χηρείας, οι ενιαίες παροχές σε χρήμα όλων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η επέκταση της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικών ετών και στις επικουρικές συντάξεις. Αναλυτικότερα:
Εξαγορά προϋπηρεσίας και επικουρικές συντάξεις: Μία από τις βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών και για την επικουρική σύνταξη. Συγκεκριμένα, ασφαλισμένοι που δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης – δηλαδή τα 15 χρόνια ασφάλισης όπως ορίζεται από τον νόμο 5078/2023 – θα μπορούν πλέον να εξαγοράσουν πλασματικά έτη προκειμένου να συμπληρώσουν το απαιτούμενο όριο. Η εν λόγω διάταξη εκτιμάται ότι θα αφορά περίπου 25.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν πλήρη δικαιώματα και να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη.
Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων: Μία βασική αλλαγή θα αφορά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με μετάβαση σε νέο σύστημα, στο οποίο οι συντάξιμες αποδοχές, που αποτελούν τη βάση για την ανταποδοτική σύνταξη, θα αυξάνονται όχι πλέον με τον πληθωρισμό, αλλά με βάση τον δείκτη αύξησης των μισθών όλων των εργαζομένων. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να αυξήσει το ύψος των συντάξεων, καθώς σε κανονικές συνθήκες η αύξηση των μισθών κινείται πάνω από τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, αν το 2024 ο δείκτης μισθών ανέβηκε κατά 3,5%, τότε αυτό το ποσοστό θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης των αποχωρούντων το 2025.
Επίλυση ζητημάτων συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα: Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη για τη ρύθμιση των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, όπου παρατηρούνται αδικίες και εκκρεμότητες από το 2016. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της σύνταξης χηρείας, το ποσοστό της μειώνεται από 70% σε 35% αν ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει δική του σύνταξη. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της διάταξης έχει μείνει σε εκκρεμότητα για πάνω από 60.000 δικαιούχους στον ιδιωτικό τομέα. Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων αυτής της μείωσης, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις: είτε να δίνεται η δυνατότητα στον δικαιούχο να επιλέγει ποια σύνταξη θα μειωθεί κατά 50%, ώστε να επιλέγεται η μικρότερη, είτε η περικοπή να αφορά αποκλειστικά την εθνική σύνταξη (436,40 ευρώ), διατηρώντας ανέπαφη την αναλογική.