Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων καταναλωτών εξακολουθεί να παρασκευάζει κατ’ οίκον τα πασχαλινά τσουρέκια, η κατηγορία προσφέρει περιθώριο κέρδους και για τα καταστήματα της μικρής λιανικής, αφού αρκετοί είναι αυτοί που, ελλείψει χρόνου, θα αγοράσουν έτοιμα από το μίνι μάρκετ της γειτονιάς τους. Οι επαγγελματίες αναμένουν να αυξηθεί η κίνηση από σήμερα μέχρι το Μ. Σάββατο, καθώς δεν είναι λίγοι οι πελάτες που αγοράζουν τα τσουρέκια τελευταία στιγμή, ειδικά στην περίπτωση που νηστεύουν.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του του γλυκού «βασιλιά» στο πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» ανέφερε ότι φέτος θα πωλείται προς 11-14 ευρώ/κιλό, έναντι των 10-13 ευρώ/κιλό πέρυσι το απλό τσουρέκι και προς 12-16 ευρώ/κιλό το γεμιστό. «Πέρυσι, παρά την αύξηση κατά 30% τουλάχιστον στις πρώτες ύλες, διατηρήσαμε τις τιμές μας αμετάβλητες», σημειώνει και προσθέτει ότι «φέτος καταγράφονται νέες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και πραγματικά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ευελιξίας. Ακόμη και με τη μικρή αύξηση στην τιμή, πάλι το περιθώριο κέρδους για τους αρτοποιούς καταγράφεται ιδιαίτερα συμπιεσμένο», λέει χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «πέρυσι αγοράζαμε την κάρτα των 30 αβγών προς 3,20 ευρώ και φέτος προς 6 ευρώ, ενώ τη ζάχαρη, από 69 λεπτά/κιλό, πλέον την προμηθευόμαστε προς 1,09 ευρώ/κιλό». Αξίζει να σημειωθεί πως για 100 κιλά τσουρέκι απαιτούνται 300 αβγά!

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές θα κυμαίνονται φέτος στα 11-15 ευρώ/κιλό για το απλό τσουρέκι, ενώ τα γεμιστά θα πωλούνται με το τεμάχιο και ανάλογα το βάρος τους και τον στολισμό τους.