«Ραγδαία» αύξηση στις τιμές των τροφίμων. 

Αύξηση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν τα τρόφιμα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο δείκτης τιμών του FAO – που μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, ελαιόσπορων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης – ανήλθε κατά μέσο όρο στις 164,8 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 161,8 μονάδων τον Δεκέμβριο. Παρά την αύξηση αυτή, ο δείκτης είναι χαμηλότερος κατά 2,2% σε σχέση με το επίπεδο του Ιανουαρίου 2018.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO εκτινάχθηκε 7,2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, ανακόπτοντας μία 7μηνη περίοδο μειώσεων. Ο FAO ανέφερε ότι κύριος παράγοντας της αύξησης ήταν οι περιορισμένες εξαγωγές της Ευρώπης, λόγω της ισχυρής εσωτερικής ζήτησης. Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων αυξήθηκε 4,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης τιμών της ζάχαρης αυξήθηκε 1,3% και ο δείκτης των δημητριακών αυξήθηκε οριακά, ενώ ο δείκτης τιμών του κρέατος έμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος.

Ο FAO αναθεώρησε την τελευταία πρόβλεψή του για την παραγωγή δημητριακών το 2018 σε 2,611 δισ. τόνους, ελαφρά υψηλότερα από ότι τον Δεκέμβριο, κάτι που αντανακλά τις ανοδικές αναθεωρήσεις για το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι. «Μεγάλο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης συνδέεται με τις αναμενόμενες αυξήσεις στην Ευρώπη, όπου ο ευνοϊκός καιρός έχει ενισχύσει έως τώρα τις προοπτικές για τις σοδειές, ενώ και οι σπορές αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών», ανέφερε ο FAO. Παρά την αύξηση των τελευταίων προβλέψεων, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών εκτιμάται ότι παραμένει 1,8% χαμηλότερη από το υψηλό επίπεδο – ρεκόρ του 2017.